2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Huszonöt civil szervezet küldött nyílt levelet a kormányfőnek

2018. január 30. 10:55, utolsó frissítés: 10:58

A nők elleni erőszak megelőzéséért és visszaszorításáért küzdő 25 civil szervezet fordult levélben Viorica Dăncilă kormányfőhöz, kérve, hogy mielőbb hozzák összhangba a hazai törvényeket az Isztambuli Szerződéssel.


A Filia Központ kedden arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy az aláírók kérték: a rendőrség tegye közzé, hogy 2017-ben hány bántalmazó hágta át a távoltartási parancsot, közülük hány ellen indítottak eljárást emiatt és hányan kerültek börtönbe. A távoltartási parancsok és a benyújtott panaszok ellenére ugyanis nagyon sok nőt bántalmaznak, sőt, meg is ölnek, olvasható a levélben.

A civil szervezetek emlékeztetnek, hogy a távoltartási parancsra vonatkozó jogszabályt 2012-ben fogadták el, de a Román Rendőrség mindmáig nem dolgozott ki egy egységes munkamódszert a családon belüli erőszak által indokolt távoltartási rendeletek gyakorlatba ültetését és betartásának ellenőrzését illetően.

Ezzel kapcsolatban csak körleveleket adott ki az országos rendőrség. A levél aláírói elektronikus karkötők kötelezővé tételében látják a távoltartási parancsok valós betartatásának lehetőségét.

A civil szervezetek szerint naponta átlagban 39 nő tesz rendőrségi panaszt amiatt, hogy egy családtag bántalmazta, és minden negyedik napon családtag erőszakol meg egy kiskorú lányt.

A kormányfőnek címzett levelet a nők elleni erőszak megelőzésére és visszaszorítására létrejött hálózat ('VIF-hálózat') tagszervezetei szövegezték meg, és 63 civil szervezet csatlakozott hozzá. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS