2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egészségügyi miniszter az influenza elleni oltás beadatását ajánlja

2018. február 02. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Az influenzavírusssal való fertőződésnek leginkább kitett személyek kérjék az ingyenes védőoltás beadatását, javasolta pénteken Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

„Szeretném, hogy minél rövidebb idő alatt felhasználják a családorvosoknál levő dózisokat. Azt ajánlom a veszélyeztetett csoportokhoz tartozóknak, hogy kérjék az ingyenes védőoltást. Ugyanakkor megkérem a családorvosokat, hívják be a rendelőbe az ezen csoportokba tartozó pácienseket, hogy megkaphassák a vakcinát” , nyilatkozta Sorina Pintea az egészségügyi minisztérium közleménye szerint.

Adrian Streinu Cercel
professzor felhívta a figyelmet, hogy az influenzás megbetegedés elkerülésére továbbra is az oltás jelenti a legjobb megoldást, ugyanakkor közölte: az influenzát nem kell antibiotikummal kezelni

A betegség megelőzése érdekében elengedhetetlen a személyes higiénia (rendszeres kézmosás, zsebkendő használata köhögés vagy tüsszentés esetén, zöldségek-gyümölcsök fogyasztása, pihenés és mozgás).

A minisztérium minél több személy számára szeretné elérhetővé tenni a védőoltást, ezért idén egymillió adag influenza elleni oltóanyagot rendelt, ez duplája a tavalyi mennyiségnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint az akkut légúti megbetegedések száma 87.492-re tehető eddig, ami 14,4%-kal kevesebb, mint tavaly ugyanebben a periódusban.

A 2017-2018-as idény kezdete óta nyolc személy hunyt el influenzás megbetegedés miatt. Január 22-e és 28-a között négy személy halálát okozta a vírus, egyikük sem volt beoltva influenza ellen.

Országszerte 283 influenzás esetet jegyeztek eddig, míg tavaly 246 megbetegedést észleltek ebben a periódusban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS