2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó Béla: a határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni

2018. február 04. 14:33, utolsó frissítés: 21:49

A határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni Magyarországon: a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására szüksége van – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szombaton, Marosvásárhelyen, azt követően, hogy hivatalában fogadta az MSZP küldöttségét, köztük Molnár Gyulát, az MSZP elnökét és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet. A találkozón az erdélyi magyarság helyzetét, Magyarország és a határon túli magyarság viszonyának időszerű kérdéseit tekintették át.


A megbeszélést követően Molnár Gyula úgy nyilatkozott, a magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul. Az MSZP elnöke szerint egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb nemzetpolitikával, egy „sokkal nyugodtabb hanggal" több eredményt lehet elérni.Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt maga is közölte, határozottan kiáll a választójog megtartása mellett. Kifejtette, hogy szerinte úgy kellene átalakítani ezt a jogot, hogy a határon túliak a közösségeik által állított jelöltek közül választhassanak.

“Jó alkalom volt ez a találkozó arra, hogy az MSZP vezetőit tájékoztathassam a saját álláspontomról azzal kapcsolatosan, hogy hogyan látom az erdélyi magyarság érdekeit a jelen pillanatban. És itt igazság szerint bizonyos alapelvek változatlanok. De a legfontosabb az, hogy akár a különböző intézmények, a kultúra, az oktatás pénzügyi támogatásáról van szó, akár politikai támogatásról, az itteni magyar közösség szülőföldön való boldogulását kell segíteni” – mondta Markó Béla.

“Mi mindig arra ösztönöztük magyarországi partnereinket, hogy próbáljanak kialakítani a nemzeti kérdésben egy konszenzust. Tudom, hogy ez nehéz, hogy ebben a pillanatban ez illúziónak tűnik, de erre kell törekedni, nekünk pedig a teljes magyarországi politikai osztály támogatására van szükségünk. Nekünk a teljes magyarországi politikai élettel és minden demokratikus párttal minél szorosabb kapcsolatot kell kiépítenünk, hiszen minél teljesebb támogatás kell ahhoz, hogy a saját dolgainkban előrehaladhassunk” – hangsúlyozta a találkozót követően az RMDSZ volt elnöke. (közlemény)

Korábban a hírben tévesen az szerepelt, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-helyettes volna. A hibáért elnézést kérünk, olvasói jelzésre javítottuk. (szerk. megj.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS