2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltávolították a kétnyelvű megyetáblát Fehér megye bejáratától

2018. február 06. 13:49, utolsó frissítés: 14:07

Nyugodtan alhat Florin Roman PNL-s képviselő, mivel Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselője nemrég a Facebook-oldalán közzétett egy fényképet, amelyen jól látszik, hogy eltávolították a kétnyelvű megyetáblát Fehér megye bejáratától.Egyébként a Maros megyei tanács hétfőn még azt közölte, hogy a kétnyelvű táblát Maros megye területén helyezték el, így felállítása törvényes, mert a 215-ös helyi közigazgatási törvény értelmében az önkormányzatoknak kötelességük kétnyelvű feliratokat használni, ha egy közigazgatási egységben a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát.

Péter Ferencnek, a Maros Megyei Tanács elnökének a véleménye szerint olcsó feszültségkeltés a kétnyelvű megyetábla tematizálása.

„Keressük a megoldást, hogy visszahelyezzük a kétnyelvű táblát Maros és Fehér megye határába. Fölösleges feszültségkeltés és olcsó politikai retorika, amit néhány román ellenzéki politikus művel, ami nem válik a közösség hasznára. Meggyőződésem, hogy úgy a román, mint a magyar közösség tagjainak sokkal égetőbb problémáira kellene megoldást találnunk, mint például a Marosvásárhely- Jászvásár autópálya megépítésére, vagy arra, hogy miért vándorolnak külföldre a fiataljaink.

Szégyenletes és a centenáriumi évhez méltatlan, hogy egyes román politikusok magyarellenes üzenetekkel próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni.

Bolhából csinálnak elefántot. 28 évvel a rendszerváltás és 11 évvel az Európai Uniós integrációt követően egy kétnyelvű útjelző tábla felszerelése normalitás kell legyen. Törvény adta jogunk, hogy anyanyelvünket használhatjuk ebben az országban.

Nem hátrálunk meg semmilyen fenyegetéstől, főleg olyan képviselőktől, akik csak feszültségkeltésre használják a mandátumukat ahelyett, hogy dolgoznának” – áll a Péter Ferenc által az ügyben kiadott állásfoglalásban. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS