2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Traian Băsescu keményen kitámadta Kövesit és kiállt a PSD törvénymódosításai mellett

2018. február 06. 13:15, utolsó frissítés: 16:09

Traian Băsescu volt elnök szerint Klaus Johannisnak minél előbb le kellene váltania Laura Codruța Kövesit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről, különben a főügyész, akinek a volt államfő állítása szerint a fejébe szállt a hatalom, kénye-kedve szerint alakíthatja át a DNA-t és a neki nem tetsző ügyészeket félresöpörheti az útból.
„Félelmetes erőfeszítéseket tett 2015-ben és 2016-ban, hogy bizonyítsa hasznosságát Klaus Johannis államfőnek. Ez volt a DNA legsötétebb korszaka, amikor rengeteg embert letartóztattak és vád alá helyeztek, értelmetlenül. Hiteltelenné tette az intézményt”, mondta Traian Basescu Kövesiről a Romania TV-ben.

„ Ma láttam, ahogy azt hazudja az Euronewsnak, hogy az igazságügyi törvények módosításával az ügyészek alárendelődnek, és ezáltal a bírák pozíciója fog megerősödni” tette hozzá a volt államfő.

A volt államfő szerint Kövesi pofátlanul hazudott a Microsoft iratanyagával kapcsolatosan, hiszen tudnia kellett, hogy a nyolc miniszter, aki ellen büntetőeljárás megkezdését indítványozták, már nem vonhatók felelősségre azon vádak alapján, amelyek alapján büntetőeljárást kezdeményezhetnének velük szemben.

Băsescu véleménye szerint, ha az államfő továbbra is fent akarja tartani az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hitelességét, akkor minél előbb le kell cserélnie Kövesit és az igazságügyi minisztert.

Hogy miért támadja Băsescu most ilyen hevesen Kövesit, azt a ziare.com szerint nem nehéz kitalálni: véleményük szerint összefüggésben állhat azzal, hogy a napokban ítélték 3 év letöltendő szabadságvesztésre az államfő unokaöccsét, Dragoş Băsescut, befolyással való üzérkedés miatt.Továbbá a DNA nyomozásának köszönhető az is, hogy a volt államelnök bátyját, Mircea Băsescut, szintén befolyással való üzérkedés miatt 4 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amelyből 860 napot ült le feltételes szabadlábra helyezése előtt.

A hírportál szerint ugyanakkor a DNA a napokban hívatta be Adrian Rădulescut, Băsescu egykori gazdasági és szociálpolitikai tanácsadóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy közvetítő szerepet vállalt Elena Udrea egyik Calarasi megyei földvásárlásának ügyében.

Ez a földvásárlás egyébként a Calarasi megyei Nana községben történt meg, ahol a lap szerint történetesen maga Traian Băsescu is 290 hektár szántóföldet vásárolt a lányának. (ziare.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS