2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beomlott a segesvári várfal egy része

2018. február 06. 13:42, utolsó frissítés: 17:06

Update:A segesvári középkori vár falának további, 10 méteres szakasza bármikor leomolhat, jelentette ki a város polgármestere, miután a hétvégén 4,6 méteres rész omlott le a várfal 11-es szakaszán.

Ovidiu Mălăncrăvean
elmondta, a középkori vár 11-es számmal jelölt szakaszát már 2016-ban felvették a restaurálást igénylő történelmi műemlékek országos programjába. Az előzetes tanulmányokat az Országos Örökségvédelmi Intézetnek kellett volna elvégeznie, de tavaly nem volt rá anyagi kerete, ezért az idei évre ütemezte át ezt a feladatot - magyarázta a polgármester.

Mălăncrăvean szerint a várfal katolikus templom mögötti, 7-es számú szakasza is veszélyben van, 10 méteres rész szorul halaszthatatlanul restaurálásra.

A hétvégi omlást követően az Országos Örökségvédelmi Intézet két szakembere érkezett a helyszínre, akik a helyzet láttán ígéretet tettek, hogy megsürgetik a fal újjáépítéséhez szükséges tervezési és közbeszerzési folyamatokat.

Mălăncrăvean szerint a vár régi dokumentumaiból az derül ki, hogy a beomlott rész alatt eróziós gödör van, és hogy ugyanazt a falszakaszt 1858-ben már újjá kellett építeni.

A segesvári 12. századi szász vár 1999 óta az UNESCO kulturális világörökség része.

A várfal 11-es számú szakaszának 4,6 méteres része - a térfigyelő kamerák felvétele szerint - egyik éjszaka folyamán omlott le az elmúlt hétvégén.

-------------------------------------------------

A hétvégén, éjszaka beomlott a segesvári középkori vár falának egy csaknem ötméteres része, az esetet rögzítették a térfigyelő kamerák, jelentette be kedden a helyi polgármesteri hivatal.

Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean
polgármester rendeletére, miután elszigetelték és bebiztosították Csizmadia-torony és Szabó-torony közé eső szakaszt, összehívták a helyi katasztrófavédelmi bizottságot.A szakemberek elhatározták, hogy a falszakaszt sürgősen megerősítik. A feljegyzések szerint ezen a részen korábban több földcsuszamlás is megrongálta a falat, és legutóbb 1858-ban javították ki - derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS