2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszavazták a parlagfű irtását szigorító törvényt

2018. február 06. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

A képviselőház kedden zöld utat engedett annak a PNL által kezdeményezett törvénymódosításnak, amelynek értelmében kötelezővé válik a parlagfű irtása, amelyet minden évben legkésőbb június 30-ig kell elvégezni.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Facebook oldalán megjelent bejegyzés szerint az irtást a növény virágzásának időszaka alatt kell elvégezni, hiszen az csak ekkor bocsátja ki az allergiás tüneteket kiváltó pollent.

Florica Cherecheş, a PNL képviselője elmondta, hogy szükség volt egy ilyen törvény meghozatalára, mivel Európában a legtöbb országban már régóta büntetik azokat, akik nem irtják a parlagfüvet.

A parlagfű egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is problémákat okoz. A virágzásának időszakában kibocsátott pollen allergiás tüneteket válthat ki, káros az emberi egészségre. 

A környezetében élő növényekre nézve is veszélyes a jelenléte. Európa több országában ellenőrzik a parlagfű terjedését és jogszabályok rendelkeznek annak irtásáról. Romániában különösen Erdély nyugati részén, Arad, Bihar, Temes és Szatmár megyékben gyakori a növény, a gondozatlan közterületeken, utak mentén, építkezés alatt álló telkeken és a parlagon hagyott földeken. 

A törvény kimondja, hogy azon magánszemélyek, vagy jogi-személyek, amelyek elmulasztják a parlagfű irtását az érdekeltségükbe tartozó földterületen, első alkalommal figyelmeztetésben részesülnek, majd ha a továbbiakban sem hajtják végre a műveletet a magánszemélyek 750-től 5000- lejig, míg a jogi személyek 5000-lejtől 20000- lejig terjedő bírsággal büntethetők. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS