2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD a civil szervezetek finanszírozásáról egyeztetett a Velencei Bizottsággal

2018. február 06. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Şerban Nicolae és Liviu Pleşoianu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői kedden a Velencei Bizottság küldöttségével egyeztettek a civil szervezetek finanszírozásának átláthatóságára vonatkozó törvénytervezetről, amelyet a két PSD-s honatya dolgozott ki.

"Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése a Velencei Bizottságtól kért tájékoztatást az általunk kezdeményezett, a civil szervezetek finanszírozásának átláthatóságára és a közhasznú szervezetek jogállására vonatkozó törvénytervezetről. Ez ügyben találkoztunk a bizottság egy izlandi és egy brit tagjával, akik leginkább azt szerették volna megtudni, hogy a mi kezdeményezésünk korlátozza-e a gyülekezési szabadságot és a civil szféra működését" - nyilatkozta Şerban Nicolae a parlamentben.

Elmondta, a bizottság tagjai nagyon nyitottak voltak, a találkozó az előirányzottnál tovább tartott és reméli, hogy "minden rendben lesz".

"Tulajdonképpen mi csak azt akarjuk ezzel a jogszabállyal elérni, hogy teljesen átlátható módon adják meg egy egyesületnek a közhasznú státust, olyan kritériumok alapján, amelyeket időszakosan ellenőrizni lehet, és hogy az erkölcsös, törvényes, nyilvános és hasznos tevékenységet folytató civil szervezetetek finanszírozásával kapcsolatban semmilyen gyanú ne merüljön fel, sem a finanszírozó kiléte, sem pedig a felhasznált összegek nagyságát illetően" - magyarázta Şerban Nicolae.

A képviselő cáfolta, hogy bármilyen bonyolult könyvelési jelentést bevezetne a törvénytervezet.

Meglátása szerint a törvényes módon működő civileknek még előnyére is válna egy ilyen jogszabály, mert a "finanszírozás átláthatóságának bizalomnövelő hatása van".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS