2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Döntött a szenátus is: megszavazták a marosvásárhelyi római katolikus líceum létrehozását

2018. február 07. 11:56, utolsó frissítés: 16:35

Döntőházként megszavazta szerdai ülésén a szenátus a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt.


A törvénytervezet a szavazásnál 71 igen és 20 nem szavazatot kapott, 4-en pedig tartózkodotak, tájékoztatott az imént Facebook-oldalán Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora.Az elfogadott szöveg értelmében „a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye, a Mihai Viteazul utca 15 szám alatt, a B épületben.” 

A jogszabály elfogadásától számított harminc napon belül a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak fel kell vennie a líceumot a város iskolahálózatába, amelynek az 2018 - 2019-es tanévtől kezdődően lesz része.

Már csak az államelnökön a sor, hogy kihirdesse a törvényt, ami az iskola újraalapításának utolsó lépését jelenti. „A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye” – hangsúlyozta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor.

Az iskola törvény általi létrehozásával a legjobb megoldást választotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament, áll az RMDSZ közleményében.

A szövetségi elnök többször is személyesen tájékoztatta az államfőt a marosvásárhelyi magyar közösség jogos követeléséről, az iskola újraalapításának szándékáról. Kelemen Hunor abban bízik, az államfő személyében partnerre lelnek, nem fogja visszaküldeni a törvénytervezetet a parlamentnek, és mihamarabb kihirdeti azt.

Mint ismert, a Szövetség két lépésből kívánta volna megoldani a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét a parlamentben. Az újraalapítás előtt a kisebbségi oktatási intézmények törvény általi létrehozásának lehetőségét akarta megteremteni.

„Mivel az államelnök még decemberben visszaküldte azt az oktatási kerettörvényt, amelynek az RMDSZ első tervezete is része volt, a katolikus iskola újraalapítására vonatkozó tervezetet úgy módosítottuk, hogy az ne függjön az előbbitől.

Az államfői kihirdetés után tehát már ősztől, a 2018-2019-es tanévtől önálló jogi személyiséggel működhet az iskola” – összegzett az RMDSZ elnöke. Köszöni a kormánykoalíció és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátorainak támogatását.

A római katolikus iskola létrehozásáról szóló tervezet az intézmény jogi státusát kívánja rendezni, az áthelyezett osztályok visszavételéről dönt, az új osztályokba történő beiratkozást teszi lehetővé, továbbá a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt.

Péter Ferenc a Maros Megyei Tanács elnöke szerint, a marosvásárhelyi iskola létrehozásáról szóló mai döntés a mi közös sikerünk.

Meghallgatásra került a marosvásárhelyi, Maros megyei közösségnek az az egyértelmű igénye, hogy a megyeközpontban zavartalanul működhessen egy magyar tannyelvű felekezeti iskola, a Római Katolikus Teológiai Líceum, jelentette kia a tanácselnök.

„A bíróság keddi döntését követően sokan aggódva tekintettek a katolikus iskola jövőjére. A szenátus mai döntése pontot tehet ennek a közel két éve tartó fölösleges feszültségnek, bizonytalanságnak a végére.

Egy magyar tannyelvű iskolának a működése nem vita tárgya, hanem normalitás kellene legyen. Fontos hír ez számunkra, Maros megyei lakosok számára, hiszen az elmúlt hónapokban minden helyi próbálkozásunkat elgáncsolták, nagyon sokszor megpróbáltak félrevezetni, mindent megtettek azért, hogy ez az iskola ne működhessen.

Nem adtuk fel, és az RMDSZ parlamenti képviseletének köszönhetően szerdán, hosszú idő után először kerültünk igazán közel ahhoz, hogy ez az iskola most már biztos jogi keretek között folytathassa működését” – mondta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

Amennyiben az államfő kihirdeti a szerdán elfogadott törvényt, a katolikus iskola új nevén, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumként folytatja tevékenységét a 2018–19-es tanévtől kezdődően.
(Közlemény)
 
Cikkünk frissül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS