2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Figyelmeztetésben részesítették Şerban Nicolaét a Cosette Chichirăuval kapcsolatos kijelentései miatt

2018. február 07. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

Figyelmeztetésben részesítette szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Şerban Nicolae szenátort a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Cosette Chichirău személyével kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Az USR-s képviselő 2017. december 6-án számolt be a sajtónak arról, hogy a szociáldemokrata szenátor „szidalmazta” őt a képviselőház üléstermében.

A CNCD szerdai döntése értelmében Şerban Nicolae kijelentései diszkriminálók, és sértik a méltósághoz való jogot.

Enyhítő körülménynek tekintette a testület, hogy Cosette Chichirău képviselő „provokált”, illetve hogy a kifogásolt kijelentés a két fél közötti párbeszéd közben hangzott el, amely során mindketten sértőn fogalmaztak, ezért kapta Şerban Nicolae a legenyhébb büntetést - magyarázza közleményében a diszkriminációellenes tanács, hozzátéve, a döntés meghozatalakor azt is figyelembe vették, hogy a PSD-s szenátor az incidenst követően nyilvánosan bocsánatot kért.

A CNCD egyhangúlag hozta meg a döntést, amely ellen a közigazgatási bíróságon emelhetnek óvást a felek.

Cosette Chichirău azt mondta december 6-án az igazságügyi törvényeket módosító törvények vitáján, hogy a parlamentben egy "szervezett bűnözői csoport" működik, és mindenki, aki megszavazza a tervezeteket, cinkosa ennek a csoportnak.

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy az USR-s képviselők spontán tiltakozást tartottak a plénumban a törvénytervezetek vitájának leállítása miatt. Miközben a parlamenti többség már a módosító javaslatokról szavazott, az USR-frakció „Tolvajok” feliratú lapokkal felszerelkezett tagjai hangosbemondón folytatták saját módosító indítványaik felolvasását.

Cosette Chichirău szerint ekkor „szidalmazta” őt Şerban Nicolae. A szociáldemokrata szenátor még aznap bocsánatot kért választóitól kijelentései miatt, amelyeket azzal indokolt, hogy nem tudta már elviselni a Chichirău részéről érkező rágalom- és inzultusáradatot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS