2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már 400-nál is többen igényeltek anyasági támogatást Erdélyből

2018. február 08. 13:44, utolsó frissítés: 13:50

Nagy az érdeklődés Erdélyben a 2018-tól a határon túlra is kiterjesztett magyar köldökzsinór program iránt - jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára egy kolozsvári sajtótájékoztatón a K+ térben. Novák a sajtótájékoztatón azt is részletezte, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni a program két elemét, az anyasági támogatást és a babakötvényt.

“Az anyasági támogatás arról szól, hogy bárhol a világon, ha egy magyar gyermek születik - akár abban az esetben is, ha csak az édesanyja vagy édesapja magyar -, a család, illetve az édesanya meg fogja kapni a magyar állam által nyújtott anyasági támogatást” - mondta az államtitkár, aki kiemelte, a támogatást a 2017 júliusa után született gyermekek esetében is lehet igényelni, hiszen fél év áll rendelkezésre az igények benyújtására. Az anyasági támogatás értéke 64 125 forint (959 lej), amelyet egy összegben egyszer kap meg az anya. Az igényléseket a konzulátusokon lehet benyújtani.

A köldökzsinór program másik eleme a babakötvény. Ennek részeként a magyar állam ad egy 42 500 forintos (635 lej) kezdőtőkét, az összeget a gyermek számára nyitott számlán helyezik el. “Ez nem egy azonnali összeg, amit rögtön ki lehet venni. Tulajdonképpen arra szolgál, hogy a gyermeknek további forrásokat takaríthassanak meg a szülők. Ha a család további összegeket tesz erre a számlára, akkor a magyar kormány ezt még évről-évre kamattámogatással bővíti. Így, amikor 18 éves lesz a gyermek, megkapja ezt az akkorra már jelentősnek, akár milliós nagysegrendűnek számító összeget” - mondta Novák.Novák szerint a köldökzsinór program elemei iránt eddig viszonylag nagy érdeklődés mutatkozik. Erdélyből eddig 423 olyan támogatási kérelem volt, amelyet az anyasági támogatásra jóváhagytak, a babakötvénynél is már a 200-at közelíti az Erdélyben leadott igényléseknek a száma.

A köldökzsinór programnak Erdélyben az Eurotrans Alapítvány és az RMDSZ Nőszevezete is szakmai hátteret biztosít. Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, büszkén vesznek részt a programban, hiszen ennek részeként “már születésüktől fogva megszólítjuk a gyerekeinket, illetve az édesanyákat is támogatjuk”. Hegedüs Csilla arra is kitért, hogy még további két témában is egyeztettek Novák Katalin államtitkárral egy csütörtök reggel megtartott munkareggelin.

"Arról is beszéltünk, hogy közös célunk a fiatal nők felkészítése a közéleti szerepvállalásra. A magyarországi jó tapasztalatokat felhasználva fogunk a közéletbe bevonzani akár középiskolás, akár egyetemre járó lányokat” - mondta Hegedüs, aki arra is kitért, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban születtek olyan törvénymódosítások, amelyek kifejezetten a családok és a nők védelmét szolgálják. “Fontos, hogy a jó tapasztalatokat áthozzuk Erdélybe, tanuljunk belőlük" - mondta.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, hogy Kolozsvár önkormányzata is szeretne egyre nagyobb szerepet vállalni a családok támogatásában és a családbővítésben. Kiemelte, nagy nyitottság mutatkozott az önkormányzati vezetők részéről Horváth Anna, az RMDSZ helyi tanácsosának azon javaslata iránt, amely szerint az adópoltikákat és az ösztöndíjpolitikát is úgy kellene módosítani a városban, hogy azzal a nagycsaládosokat támogassák. “Az adott törvénykereteket figyelembe véve vélhetően olyan szociális ösztöndíjak folyósítására lesz lehetőség, amelyet olyan családok pályázhatnak meg, ahol három vagy több gyerek van” - mondta az alpolgármester. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS