2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2017-ben a családon belüli erőszaknak 20.617 áldozata volt

2018. február 09. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

A kormány csütörtöki ülésén elfogadta a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvénytervezetet, amely bevezeti az ideiglenes védelmi rendeletet, amellyel a rendőrnek joga lesz azonnal közbelépni az áldozat védelmében és az agresszor eltávolításáért, jelentette be Nelu Barbu szóvivő.

„Ez a jogszabály két vonatkozó törvényt módosít és bevezeti az ideiglenes védelmi rendeletet, amely lehetőséget teremt a rendőrnek az azonnali, hatékony közbelépésre az áldozat védelmében és az agresszor eltávolításáért”, mondta Barbu a Victoria palotában tartott sajtóértekezletén.

Emlékeztetett: a védelmi rendeletet már 2012-ben bevezették, a mostani rendelkezés „segíti annak alkalmazását”.

„Az ideiglenes védelmi rendeletet a rendőr állítja ki és azonnal érvénybe lép, nincs felszólítás, nincs határidő, azonnal végrehajtandó. Öt napig érvényes, de meghosszabbítható a végleges védelmi rendelet kiadásáig.

Azaz, ha a rendőr kiállítja az ideiglenes védelmi rendeletet, ezt 24 órán belül meg kell erősítenie egy ügyésznek, a rendőr által a helyszínen begyűjtött bizonyítékok alapján.

Utólag, az ügyésznek, az ideiglenes védelmi rendeletet az összes bizonyítékkal együtt a bíró elé kell terjesztenie, aki dönt arról, hogy kiad-e védelmi rendeletet”, nyilatkozta Barbu.

A szóvivő szerint „a rendőrnek joga és kötelessége lesz, hogy - akár erőszakkal is - bemenjen a lakásába, kiállítsa az ideiglenes védelmi rendeletet, amellyel azonnal eltávolítsa az agresszort, még akkor is, ha a lakás az agresszor tulajdonában van”.

A rendőr, a helyszínen tapasztaltak alapján különböző módon járhat el az agresszorral szemben, például, megtilthatja, hogy egyáltalán visszatérhessen a lakásba a védelmi rendelet érvényessége alatt, ez esetben elveheti a házkulcsokat is, vagy korlátozhatja a kapcsolatot az áldozattal otthon, a munkahelyen, az iskolában, magyarázta Barbu.

A rendőr nyomon követi a védelmi rendelet betartását, ennek megszegése bűncselekménynek számít, amelyért egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Bizonyos körülmények között elrendelhető, hogy az agresszor elektronikus nyomkövető karperecet viseljen, mondata Barbu.

Kifejtette: a tervezet rendezi a nemek közti egyenlőségi szakértő helyzetét.

„Az ötvennél nagyobb létszámú alkalmazottat foglalkoztató állami és magánvállalatoknak lehetőségük lesz (nem kötelező), hogy anyagi helyzetük függvényében egy, a nemek közti egyenlőség terén képzett szakembert alkalmazzanak”, nyilatkozta Barbu.

Az Országos Rendőr-főfelügyelőség adatai szerint 2017-ben a családon belüli erőszaknak 20.617 áldozata volt, 84 halálesetet regisztráltak, több mint 3.000 védelmi rendeletet állítottak ki, amelyből 1.011-et megszegtek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS