2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét félbeszakították ortodox tiltakozók egy film vetítését a Román Paraszt Múzeumában

2018. február 09. 12:03, utolsó frissítés: 12:10

Tiltakozók szakították meg néhány percre csütörtök este a Román Paraszt Múzeumában a Közlegények. Ferentari-i mese című film vetítését. A zajongókat a rendőrség távolította el a teremből.


Amint a vetítés megkezdődött, mintegy tíz személy zajt csapott és fényekkel világította meg a képernyőt. A vetítést leállították, a hangoskodókat a rendőrség kivezette a teremből.

Egy órával a film kezdete előtt, mintegy 30 népviseletbe öltözött személy, zászlókkal és ikonokkal a kezükben, a múzeum bejáratánál tiltakoztak az „erkölcstelen” film vetítése ellen. „Állítsátok le a homoszexuális propagandát a Román Paraszt Múzeumában”, írta egy banneren.

Dan Ciprian Grăjdeanu, egy ortodox szervezet tagja úgy nyilatkozott, hogy a múzeum „egy olyan hely, ahol értékeket őriznek”, ezért arra kérik az intézmény vezetőségét, hogy ne engedélyezze „erkölcstelen” filmek vetítését.

Ada Solomon, a film producere szerint a tiltakozók „nem tudják, miről van szó”.

„Számomra hihetetlen, hogy egy előadást, (...) a szólásszabadságot a rendőrségnek kell megóvnia”, nyilatkozta a producer.

A Román Paraszt Múzeuma közleményében jelezte: az intézménynek „nincs hatáskörében cenzúrázni” a bemutatott alkotásokat.

A Román Paraszt Múzeumában vasárnap a Percenként 120 szívverés című film vetítését ugyancsak félbe kellett szakítani, mert többen tiltakoztak a film témája miatt.

Asztalos Csaba
az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elítélte a Román Paraszt Múzeumában történteket.

„Nyilvánosan elítélem a Román Paraszt Múzeumában történteket. Lehet saját véleményünk, nem kell egyetértenünk más nézőpontjával, bírálhatunk egy filmet, de ezeket úgy kell kifejezni, hogy tiszteletben tartsuk mások véleménynyilvánítási szabadságát”, nyilatkozta Asztalos Csaba. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS