2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CNMR nem hiszi el Teodor Meleşcanunak, hogy semmilyen egyezményt nem írt alá Szijjártó Péterrel

2018. február 09. 12:50, utolsó frissítés: 13:00

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) „sürgős magyarázatot” követel Teodor Meleşcanu külügyminisztertől a BRUA gázvezetékről és a Magyarországgal kötött „átláthatatlan megállapodásokról”, írja a CNMR.

„Kérjük, hogy egyértelműen tisztázzák, hogy Románia és Magyarország között létezik-e vagy sem földgáz kiaknázására vonatkozó egyezmény. Ha aláírtak ilyen megállapodást, közöljék az rögzített árat és minden egyéb olyan körülményt, amely a BRUA (Bulgária-Románia- Magyarország-Ausztria - szerk. megj.) gázvezeték működtetésére vonatkozik”, írja a dokumentum.

A CNMR szerint a román és magyar külügyminisztérium képviselőinek „homályos” nyilatkozatai „rendkívül veszélyesek és gyanút keltenek” a román és magyar állam közötti „megállapodást” illetően a földgázszállítással kapcsolatban.

„A magyar hatóságok, de az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) utóbbi időszakban kifejtett, a román állam befeketítése, az államhatalom aláaknázása, a román állam és állampolgárok inzultálása céljából folytatott kampánya feljogosít arra, hogy tiszta képet kapjunk a román kormány és a külügyminisztérium által ebben a témában folyatott tárgyalásokról”, fogalmaz a dokumentum.

A CNMR emlékezteti a román hatóságokat, hogy a természeti kincsek az állampolgárok tulajdonát képezik, és hogy a szervezet „figyelmesen felügyeli, hogy ezeket észszerűen, a román állam hasznára aknázzák ki”.

A CNMR elnöke, Alexandru Cumpănaşu szerint Teodor Meleşcanu külügyminiszter „ismét bakizott”.

„A BRUA gázvezeték körüli hebegés-habogás gyanút kelt a külügyminisztérium és a magyar állam közötti kevésbé átlátható kapcsolatokat illetően, ezért nem csak jogossá, hanem kötelezővé is válik a CNMR követelése, hogy a külügy ismertesse minden tárgyalás, megállapodás és egyezség tartalmát, amelyet a magyar állammal kötött”, nyilatkozta Cumpănaşu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS