2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A MAKOSZ nyílt levélben kéri az államfőt, hogy hirdesse ki a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló törvényt

2018. február 09. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) nevében Bukur Tamás, a szövetség elnöke nyílt levélben kéri Klaus Johannis államfőt, hogy minél hamarabb hirdesse ki a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló törvényt, melyet a szenátus február 7-én szavazott meg.


A szerkesztőségünkbe eljuttatott nyílt levél magyar változatát az alábbiakban közöljük:

"Tisztelt Elnök Úr!

Azzal a meggyőződéssel fordulunk Önhöz, hogy jól ismeri a marosvásárhelyi Római
Katolikus Teológiai Líceum helyzetét, a diákok és a szülők már két éve tartó
megpróbáltatásait. Örömmel fogadtuk, hogy február 7-én a szenátus is elfogadta az iskola alapítására vonatkozó törvényt, amely utolsó lépésére vár, csakis arra, hogy Ön kihirdesse.A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének, az iskola diákjainak nevében az a tiszteletteljes kérésem, hogy ne késlekedjék, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az iskola újraalapítása minél hamarabb megtörténhessen.

Az oktatás elsődleges haszonélvezői a diákok – áll az oktatási törvényben, és hisszük mi is, az iskola nemcsak a tanulásnak és fejlődésnek ad teret, végül az életre is felkészít.

Örülünk, hogy az oktatás nálunk országos prioritás, ennél fogva az iskolák bezárása helyett az a célunk, hogy megnyissuk őket.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum története az elmúlt két évben sok mindenről (nyomozásról, politikai pártok érdekellentéteiről) szólt, csak azokról nem, akiket a leginkább érint.

Hiszem, hogy ennek az iskolának és minden más oktatási intézménynek a
gyermekekről kell szólnia, azokról, akik fejlődni, tanulni szeretnének, és életre szóló barátokat maguknak.

Ennek és minden más iskolának a tanárokról is kell szólnia, azokról,akik a szívükön viselik a felcseperedő ifjak okítását, nevelését.

Sem a diákoknak, sem a tanároknak nem szabad amiatt aggódniuk, hogy szeptemberben vagy a karácsonyi vakáció után lesz-e még intézmény, lesz-e ahová menniük.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum története diákok és tanárok története.

Azoké az embereké, akik Románia állampolgáraiként akarnak otthonuk fejlődéséhez
hozzájárulni.

Tisztelt Elnök Úr!

Hiszem, hogy államelnökként, magánemberként és volt tanárként Ön is úgy véli, hogy fejlődnünk, és nem visszafejlődnünk kell: előre nézni, gyarapodni és alkotni.

Mi ezt szeretnénk. Éppen ezért, tisztelettel kérem, ne késlekedjen, hirdesse ki a törvényt." (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS