2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden napra jut egy marihuánafogyasztó a romániai sürgősségi kórházakba

2018. február 09. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Romániában évente több száz esetben igényelnek sürgősségi orvosi ellátást olyan személyek, akik előzőleg marihuánát fogyasztottak, és rosszul lettek tőle, derül ki az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség kimutatásából.

A kábítószer-ellenes ügynökség jelentéséből kiderül, hogy a sürgősségi orvosi ellátást igénylő személyek a marihuána fogyasztásával egyidőben gyógyszereket, alkoholt vagy más drogokat is fogyasztottak.

A közzétett kimutatás szerint az országban eddig legkevesebb egymillió ember fogyasztott már marihuánát. 2016-ban 543 ember szorult sürgősségi ellátásra ennek következtében.

A legtöbben Kolozs, Temes, Bukarest és Iași megyéből szorultak orvosi beavatkozásra. A közzétett adatok szerint a legkevesebben Arad, Szilágy, Botoșan, Vaslui és Târgoviste megyéből (ezekben a megyékben egyetlen esetben sem volt szükség orvosi segítségre az ügynökség állítása szerint) .A kannabisz fogyasztása csak egy lépés attól, hogy a használóik később keményebb drogokat is kipróbáljanak, ám a fogyasztók ezt nem fogadják el, és inkább a marihuána okozta élvezetet választják, állítja az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség.

A statisztikák szerint tíz fiatalból egy élete során már kipróbálta a marihuánát, legtöbbjük egy évvel ezután más drogokat is fogyasztott. Az Ügynökség közzétett adatai szerint a legtöbb fiatal még azelőtt kipróbálja a kannabiszt, hogy befejezné a 8 osztályt.

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség háromévente készíti el a kábítószerre vonatkozó jelentését. A kábítószer-fogyasztás főleg a férfiakra jellemző, kortól függetlenül.

A kutatás interjúalanyainak 35 százaléka elmondta: még nem volt 19 éves, amikor először kábítószert fogyasztott; 43 százalék pedig 20-24 évesen próbált ki először valamilyen kábítószert. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS