2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly: a medveprobléma rendezéséhez Romániának uniós támogatásra, kutatásra és tapasztalatcserére van szüksége

2018. február 09. 19:06, utolsó frissítés: 19:10

A Brüsszelben elért eredményeket és a helyi terveket mutatták be az ember és a konfliktust okozó fajok közötti együttélés elősegítése témában megtartott sajtótájékoztatón pénteken, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Robert Sorin Negoiţă, a Régiók Bizottsága romániai küldöttségének vezetője, illetve Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főbiztosa tartott.

Borboly Csaba ismertette A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretében című jelentését, amelyet január 31-én fogadott el a Régiók Bizottsága brüsszeli ülésén.Hargita megye tanácsának elnöke kifejtette, elsősorban a megelőzésre és a beavatkozásra kell figyelmet fordítani, szerinte csak így lehet megelőzni a konfliktusokat. Hozzátette, ha a minisztériumnak sikerül jóváhagynia a medvékre vonatkozó menedzsmenttervet, számos konfliktushelyzetnek elejét lehet majd venni. Borboly Csaba szerint ugyanakkor Románia nem használja ki teljes mértékben a kárpótlási lehetőségeket azok esetében, akiket megkárosítottak a nagyvadak.

"Szükség van egy többéves és több szakterületre kitérő stratégiai tervezésre, amelynek keretében európai uniós alapokból és egyéb forrásokból is célzottan utalnak ki pénzeket a biodiverzitással és a nagyvadakkal kapcsolatos problémák kezelésére" - hangsúlyozta Borboly.

A Hargita megyei tanács elnöke beszélt a kutatások és a tapasztalatcsere fontosságáról is, majd rámutatott, Romániának is figyelembe kell vennie a jelentésbe foglaltakat, módosítania kell a vonatkozó törvényeken, és kártérítést kell nyújtania az áldozatoknak.

Robert Sorin Negoiţă szerint a projekt elfogadása ugyan nem oldja meg a problémát, de jelzi azt, és az első lépés a megoldás irányában. Hozzátette: fontos előrelépés a társadalmi, a környezetvédelmi és a gazdasági szféra közötti együttműködés irányába.

Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főbiztosa szerint valós probléma a túlszaporodás egyes térségekben, és - mint mondta - a véletlenszerű pusztulások száma is jelentősen nőtt az utóbbi években, sokszor találtak csapdákban elpusztult állatokat, az emberek pedig a vonatsíneken etetik a medvéket vándorlásuk idején. A főbiztos elmondta, a környezetvédelmi minisztérium dolgozik a menedzsmentterven, amelyet 2-3 héten belül életbe léptetnek.

"Be kell látnunk, hogy az emberek kezükbe vették a probléma megoldását, önbíráskodásba kezdtek. Épp ezért örülök, hogy Borboly Csaba segít összehozni a problémában érdekelteket, igyekszik egy asztalhoz ültetni őket. Nem lehet, hogy csak a nagyvadakra gondoljunk, meg kell beszélni szakemberekkel, hogy mi a megoldás. Kezdjünk egy valós, korrekt párbeszédet, és mentsük meg ezt az értéket, amelyet a medve képvisel" - nyomatékosította Szép.

A Környezetvédelmi Őrség főbiztosa a sajtótájékoztatón hozzátette, a minisztérium genetikai vizsgálatok alapján szeretné megállapítani az ország medvepopulációjának reális méretét. (agerpres/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS