2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A DNA szerint le akarták járatni a Cosma-üggyel és a Ghiţă-üggyel foglalkozó nyomozóhatóságokat

2018. február 12. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

A Vlad Cosma és Sebastian Ghiţă perét előkészítő ügyészek és rendőrök lejáratása a cél azzal a felvétellel, amelyet az Antena 3 televíziócsatorna tett közzé vasárnap este - állítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), amely zsarolás miatt büntetőjogi eljárást is indít az ügyben.


A DNA hétfőn sajtóközleményt adott ki a vasárnap este az Antena 3 műsorában sugárzott hangfelvételről, amelyben állítólag Lucian Onea, a Ploieşti területi főügyész párbeszéde hallható Vlad Cosma volt képviselővel, aki ellen korrupció miatt emeltek vádat.

A DNA állítása szerint a befolyással való üzérkedéssel vádolt Vlad Cosma (akinek a perét február 19-én tárgyalja a legfelsőbb bíróság), hangfelvételeket készített, majd azok részleteit összevágva, elferdítve mutatta be a valóságot bizonyos büntetőjogi ügyekről. Ezt megelőzően az elmúlt napokban (utoljára február 9-én, pénteken) Vlad Cosmához közel álló emberek több ízben felkeresték a területi ügyészség vezető ügyészeit, akiknél megpróbálták elérni, hogy kedvezően járjanak el Vlad Cosma és apja, Mircea Cosma számára.

Utóbbi ellen szintén büntetőjogi per folyik vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt - emlékeztet a DNA közleménye.

Az ügyészeknél azt próbálták elérni a közbenjárók, hogy ne indítsanak büntetőjogi kivizsgálást bizonyos tettekkel kapcsolatban, amelyek összefüggésben állnak a már bíróság elé került üggyel, valamint, hogy állítsanak ki egy okiratot, amely a vádlott számára kedvező fordulatot jelentene a Mircea Cosma ellen folyó perben.

Az említett személyek ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy ha mindez nem történik meg, akkor olyan, kifejezetten erre a célra összevágott felvételeket fognak közzétenni különböző televíziócsatornákon, amelyekkel lejáratják az üggyel foglalkozó nyomozóhatóságokat. Bizonyítékul a DNA közleményében nyilvánosságra hozta egy, a Mircea Cosma érdekeit képviselő személy és a DNA ploieşti-i kirendeltségének alkalmazottja közti, 2018. február 9-én lezajlott párbeszédről készült hangfelvétel szövegét.

Ebben a vádlott érdekeiben közbenjáró személy azzal fenyegetőzik, hogy vasárnap olyan montírozott hangfelvételek jelennek majd meg a televízióban, amelyekkel 'mindenkit tönkretesznek', és 'nagy botrány lesz belőlük, robbanni fog'.

A DNA hétfői közleményében leszögezi, hogy - amint az a felvételből is kiderül - az Antena 3 műsorában közzétett hangfelvétellel a Mircea és Vlad Cosma, valamint a Sebastian Aurelian Ghiţă perét előkészítő ügyészek és rendőrök lejáratása a cél. Emiatt újabb eljárást indít a DNA, ezúttal többek közt zsarolás miatt - közli a DNA.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS