2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi: Sem Mihaela Iorgával, sem más DNA-ügyésszel nem tárgyaltam potenciális miniszterelnök-jelöltek dossziéiról

2018. február 12. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Sem Mihaela Iorgával, sem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) más ügyészeivel nem tárgyalt potenciális miniszterelnök-jelöltek dossziéiról - mondta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek Laura Codruţa Kövesi.

A korrupcióellenes főügyész azt követően nyilatkozott így, hogy Mihaiela Moraru Iorga volt DNA-s ügyész egy vasárnap esti televíziós műsorban azt mondta, Kövesi egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt.

„Egy adott pillanatban ki kellett jelölni a miniszterelnököt, és egy volt miniszter neve is felmerült. Folyamatban volt akkor nálam egy nyomozás azzal az exminiszterrel kapcsolatban.

Nem szeretnék neveket említeni, ne mondják, hogy tönkretettem a nyomozást. Azt kérdezte akkor tőlem, lehetséges lenne-e minél előbb a nyilvánosság elé állni azzal a dossziéval. Azzal magyarázta ezt, hogy ha az illető urat kinevezik miniszterelnöknek, Dana Gîrbovan (a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnöke - szerk. megj.) lesz az igazságügyi miniszter, ami katasztrofális lenne ránk nézve” - fogalmazott Iorga az Antena 3 hírtelevízió egyik műsorában.

A korrupcióellenes főügyész szerint Iorga valótlanságot állít.

"Nem tárgyaltam sem Mihaiela Moraru Iorga megvádolt ügyésszel, sem más DNA-ügyésszel potenciális miniszterelnökként emlegetett exminiszterek dossziéiról. Nem gyakoroltam nyomást az ügyészekre, és nem avatkoztam bele a tevékenységükbe. Nem kívánom kommentálni vádlottak valótlan állításait" - reagált Kövesi.

A DNA egyébként múlt héten vádat emelt Mihaiela Moraru Iorga ellen bűnpártolás és közokirat-hamisítás miatt. A vádhatóság akkori közleményében emlékeztetett: a korrupcióellenes főügyész 2017. július 5-i rendeletével felmentette tisztségéből Mihaiela Moraru Iorga ügyészt, és a döntést a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege is jóváhagyta, szeptember 27-én azonban a bukaresti ítélőtábla ideiglenesen felfüggesztette a rendelet végrehajtását, így az ügyész visszakerült tisztségébe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS