2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egészségügyi miniszter: az egészségügyben mentalitásváltásra volna szükség

2018. február 12. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Szeretné megváltoztatni az emberek mentalitását, mert „a közönyösség, a nemtörődömség és a lustaság” sok probléma okozója, nyilatkozta hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter.


„A törvénykezésen kívül, mert azon javítani kell az egészségügyi törvény által, egy új törvénnyel (...) szeretném, ha tudnánk változtatni az emberek mentalitásán, mert a közönyösség, a nemtörődömség és a lustaság sok probléma okozója, amelybe mindannyian belefásultunk, így nem a beteg volt a rendszer középpontjában, vagy eddig még nem sikerült a középpontjába helyezni. Ezt szeretném elérni, hogy az emberek legyenek jóságosabbak a szenvedőkkel” - mondta Sorina Pintea az RFI rádiónak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy miként szeretné ezt megvalósítani, a miniszter kényszerítőintézkedésekről, a szabályok és előírások betartásáról beszélt, amit már nem vesz figyelembe senki.

„Elsősorban kényszerítéssel, mert vannak szabályaink, vannak előírásaink, amelyek a tevékenység jó működéséhez szükségesek, és mi nem követjük ezeket, vagy jól elraktároztuk egy fiókba. Következésképpen ezzel is kell foglalkoznunk” - magyarázta az egészségügyi tárca vezetője.

Pintea kihangsúlyozta, hogy amikor kényszerítőintézkedésekről beszél, nem feltétlenül a menedzserek tevékenységének felméréséről beszél, hanem a teljesítmény mutatók megváltoztatásáról, mert azok már nem lényegbevágóak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az orvosok bérének növelése nem feltétlenül old meg minden problémát az egészségügyi rendszerben, így a kórházak felszerelésének fejlesztésére indított programokat is folytatni kell.

„Csak részlegesen oldja meg a problémákat, mindannyian tisztában vagyunk ezzel. Ezért folytatjuk az egészségügyi minisztérium szintjén elindított programokat, a kórházak felszerelésének fejlesztésére, ugyanis vannak forrásaink, olyan alapok, amelyeket felhasználhatunk, másrészt a helyi önkormányzatoknak is gondoskodniuk kell azokról a kórházakról, amelyeket ők vettek át” - magyarázta Pintea.

Pintea kihangsúlyozta, hogy a minisztériumhoz tartozó kórházak felszerelését illetően szeretnék elérni azt, hogy ne legyenek nagy különbségek egyes gépek beszerzési árát illetően, ugyanis volt arra példa, hogy egyik kórház 50.000 euróért, egy másik intézmény pedig 150.000 euróért vásárolt ugyanolyan gépet.

Sorina Pintea hozzátette, hogy amikor a kórházak a megfelelő felszereltséggel fognak rendelkezni és a bérek is megfelelőek lesznek, akkor már nem lesz senkinek kifogása, hogy miért hanyagolja el a betegeket vagy miért viselkedik modortalanul velük szemben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS