2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A DNA egyik ügyésze azt mondja, hogy Kövesi bizonyítékhamisításra vette rá

2018. február 12. 16:31, utolsó frissítés: 17:08

Vasárnap este Mihaiela Moraru Iorga DNA-ügyész egy televíziós műsorban azt mondta, felettese, Laura Codruţa Kövesi egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt.


„Egy adott pillanatban ki kellett jelölni a miniszterelnököt, és egy volt miniszter neve is felmerült. Folyamatban volt akkor nálam egy nyomozás azzal az exminiszterrel kapcsolatban.

Nem szeretnék neveket említeni, ne mondják, hogy tönkretettem a nyomozást. Azt kérdezte akkor tőlem, lehetséges lenne-e minél előbb a nyilvánosság elé állni azzal a dossziéval. Azzal magyarázta ezt, hogy ha az illető urat kinevezik miniszterelnöknek, Dana Gîrbovan (a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnöke - szerk. megj.) lesz az igazságügyi miniszter, ami katasztrofális lenne ránk nézve" - fogalmazott Iorga az Antena 3 hírtelevízió egyik műsorában.

Ugyancsak vasárnap este, szintén az Antena 3 műsorában nyilvánosságra került több olyan hangfelvétel, amelyeken állítólag Lucian Onea, a ploieşti-i területi főügyész és Vlad Cosma korrupcióval vádolt volt képviselő hallható, amint hamis bizonyítékokról beszélnek.

Sem Mihaela Iorgával, sem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) más ügyészeivel nem tárgyalt potenciális miniszterelnök-jelöltek dossziéiról - mondta hétfőn Laura Codruţa Kövesi.

A korrupcióellenes főügyész szerint Iorga valótlanságot állít.

„Nem tárgyaltam sem Mihaiela Moraru Iorga megvádolt ügyésszel, sem más DNA-ügyésszel potenciális miniszterelnökként emlegetett exminiszterek dossziéiról. Nem gyakoroltam nyomást az ügyészekre, és nem avatkoztam bele a tevékenységükbe. Nem kívánom kommentálni vádlottak valótlan állításait” - reagált Kövesi.

A DNA egyébként múlt héten vádat emelt Mihaiela Moraru Iorga ellen bűnpártolás és közokirat-hamisítás miatt. A vádhatóság akkori közleményében emlékeztetett: a korrupcióellenes főügyész 2017. július 5-i rendeletével felmentette tisztségéből Mihaiela Moraru Iorga ügyészt, és a döntést a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege is jóváhagyta, szeptember 27-én azonban a bukaresti ítélőtábla ideiglenesen felfüggesztette a rendelet végrehajtását, így az ügyész visszakerült tisztségébe.

Klaus Johannis államfőnek meg kell várnia az Igazságügyi Felügyelet által az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) ért vádak kapcsán indított kivizsgálás eredményét - véli Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök.

„Nem akarok tanácsot adni az elnöknek, de azt hiszem, meg kell várnia, hogy záruljon le az Igazságügyi Felügyelet vizsgálata, amelyet tudomásom szerint már el is kezdtek. Nem lehet szemet hunyni e dolgok fölött, nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna, mert amennyiben mindez igaznak bizonyul, súlyos dolgokkal állunk szemben” - mondta Dragnea.

A nagyobbik kormánypárt elnöke arról is beszélt, hogy szerinte a parlamentnek ki kellene vizsgálnia egyrészt a kormányőrség, másrészt pedig „a jelek szerint törvénytelenül eljáró intézmények és intézményvezetők tevékenységét és egymás közötti viszonyát”. Arra a kérdésre, hogy a DNA-ra is utal-e ezzel, Dragnea kitérő választ adott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS