2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A parlament megkérdőjelezte a 2009-es elnökválasztás tisztaságát

2018. február 12. 18:55, utolsó frissítés: 19:15

Választási csalással segítették elő 2009-ben Romániában az akkor tisztségben lévő Traian Băsescu államfő újraválasztását - így foglalt állást hétfőn szavazattöbbséggel elfogadott határozatában a bukaresti parlament.

A képviselőház és szenátus együttes ülésén részt vevők közül 205-en támogatták a jelentés elfogadását, 94-en ellene voksoltak, 24-en tartózkodtak. A PSD-ALDE kormánykoalíció támogatta, míg a jobbközép ellenzék elutasította a bizottság következtetéseit, az RMDSZ törvényhozói pedig tartózkodtak.

A 2009-es elnökválasztást vizsgáló parlamenti különbizottság jelentése bűnszövetkezet létrehozásával, az elnökválasztás kimenetelét eldöntő választási csalás megszervezésével vádolja Băsescut és az országot akkor irányító, Emil Boc vezette kormányt.

A különbizottság jelentése szerint az elnöki hivatal és a Boc-kormány átfogó, összehangolt akciótervvel készítette elő a választási csalást. A testület állítását egyebek mellett azzal támasztotta alá, hogy a voksolás előtt néhány hónappal Traian Băsescu államfő felmentette tisztségéből a szociáldemokrata belügyminisztert, akinek utódja pedig lecserélte a szociáldemokraták 20 megyei prefektusát. A prefektusoknak pedig jelentős szerepük van a voksolás megszervezésében.

A különbizottság azt is gyanúsnak találta, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői és Laura Codruta Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak.

A kormánytöbbség hétfői döntésével parlamenti határozat szintjére emelte a 2009-es elnökválasztással kapcsolatos vádakat, miközben a bizottság elnöke, a PSD-s Oana Florea elismerte, hogy azok bizonyítására a testületnek nem voltak eszközei.

A PSD-ALDE kormánykoalíció nem azért alakított különbizottságot a csaknem egy évtizeddel korábbi elnökválasztás kivizsgálására, hogy igazságot szolgáltasson akkori elnökjelöltjének, a PSD-ből azóta kizárt Mircea Geoanának. A parlamenti vita tanúsága szerint a cél az volt, hogy a titkosszolgálatok és a vádhatóság összefonódására, a politikai döntéseket háttérből befolyásoló úgynevezett "párhuzamos állam" működésére találjanak bizonyítékokat.

A jelenleg ellenzéki szenátorként politizáló Băsescu azt mondta: nem volt szüksége a "párhuzamos államra" ahhoz, hogy legyőzze Geoanát, és szerinte az ellenfelét támogató médiatrösztök álltak össze bűnszövetkezetté.

A parlamenti határozatnak nincsenek közvetlen büntetőjogi következményei. A dokumentum leszögezi: a legfőbb ügyészségen múlik, hogy a bizottság következtetései alapján eljárást indít-e a volt államfő ellen.

A 2009-es elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő Traian Băsescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal, 70 ezer szavazattal múlta felül ellenfelét, Mircea Geoana, a PSD akkori pártelnökét, miközben az érvénytelen szavazatok száma megközelítette a 140 ezret. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS