2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a tanács Kolozsvár 2018-as költségvetését

2018. február 13. 10:53, utolsó frissítés: 11:01

A városi tanács hétfői ülésén fogadta el Kolozsvár 2018-as költségvetését. A konszolidált költségvetés 828 016 521 lej (mintegy 257 millió euró), az összeg a közvitára bocsátott sarokszámhoz képest minimális mértékben, 54 ezer lejjel csökkent.

A tavalyi költségvetéshez képest az idei költségvetés 40 millió euróval lesz alacsonyabb. Ez annak a bukaresti döntésnek az eredménye, amely miatt az adó-visszaosztásból származó, összesen 28 millió eurótól esik el a város.

A költségvetés-kiesés másik oka az, hogy a pedagógusok bérének kifizetését központosították, így erre már nem lesz kerete a helyi önkormányzatoknak. 

Kolozsvár önkormányzata úgy döntött, hogy a költségvetés-kiesés ellenére sem emeli idén az adók és illetékek összegét.

A családon belüli erőszak áldozatai támogatását is fedezi az idei kolozsvári költségvetés  

100 ezer lejből újul meg Kolozsváron a Maramureșului 1. szám alatti ingatlan, amelyben a felújítást követően családon belüli erőszak áldozatai számára nyílik tanácsadó központ.

Az összeg a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság idei, 700 ezer lejes ingatlan-rehabilitációra szánt költségvetésének része. A pénzt Kolozsvár 2018-as büdzséjéből különítette el hétfői rendes tanácsülésén a városi tanácsosi testület.
         
Oláh Emese alpolgármester tavaly kezdeményezte a szociopszichológiai és jogi tanácsadóközpont létrehozását a családon belüli erőszak áldozatai számára.

„Az idei költségvetésből a felújításra szánt 100 ezer lej mellett további 17 ezer lejt különítettünk el, ebből a tanácsadóközpont felszerelését és bútorzatát biztosítjuk. Kolozsvár szociális ellátórendszerében hatalmas hiányosság, hogy még nem létezik ez a központ, illetve nincs megfelelő menhely a családon belüli erőszak áldozatai számára.

Egyúttal üdvözölni szeretném a kormány odafigyelését a nők ellen elkövetett erőszak problémájára. Előrelépés, hogy a kabinet múlt héten napirendjére tűzte annak a törvénycsomagnak a megtárgyalását, amely beemelné az Isztambuli Egyezmény előírásait a romániai jogrendbe.

A családon belüli erőszak ellen akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha létezik egy átgondolt, jó törvénykezés, amely kiegészül a helyi szintű szociális szolgáltatásokkal” - mondta el Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS