2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányossági kifogást emelt a PNL és a PMP a marosvásárhelyi római katolikus líceum megalapításáról szóló törvény ellen

2018. február 13. 14:27, utolsó frissítés: 14:30

Alkotmányossági kifogást emelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvény ellen.

Beadványában a két alakulat hangsúlyozza, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló jogszabály „nyilvánvalóan törvényellenes”, ugyanakkor rámutat: a marosvásárhelyi tanács hatáskörében áll átszervezni bármely, területileg hozzá tartozó oktatási intézményt, nincs szükség ehhez a parlament beavatkozására.

A PNL és a PMP szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció, illetve a szubszidiaritás elvét azáltal, hogy a helyi hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozó, sajátos és egyedi helyzetet szabályoz.

A beadvány szerint ugyanakkor a törvény sérti az állampolgári jogegyenlőség és a diszkrimináció tilalmának elvét.

„Egyértelmű, hogy a törvény konkrét helyzetre alkalmazandó, egyetlen tanintézet megalapításáról rendelkezik, mi több: ezen tanintézmény atipikus, törvény általi megalapítása diszkriminatív az ország többi közoktatási intézményére nézve" - fogalmaz a beadvány.

A téma kapcsán adott nyilatkozatában a PMP képviselőházi frakciójának vezetője, Eugen Tomac azt mondta, az egyesülés centenáriumának évében olyan dolgokról kellene beszélni, "amelyek összekötnek bennünket”.

„Meglátásunk szerint a nemzeti kisebbségek gazdagítják az országot, amikor azonban átlépnek egy határt, tennünk kell valamit. Úgy érezzük, a PSD, illetve szatelitalakulatainak azon aberrált döntése, hogy támogassanak egy olyan kezdeményezést, amelynek semmi köze nincs a kisebbségek követeléseihez, büntetést érdemel. Ez az oka annak, hogy nemzeti liberális párti kollégáinkkal megtámadtuk az alkotmánybíróságon a római katolikus líceum létrehozásáról szóló törvényt”, fogalmazott.

Florin Roman PNL-s képviselő a beadvány kapcsán elmondta, ezzel a törvénnyel „megnyitják Pandóra szelencéjét”, és lábbal tiporják a helyi autonómia, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

„Miközben a PSD-ALDE-RMDSZ-féle banda a parlamentben ténykedik, Erdélyben számos olyan tanintézet létesül budapesti kormánytámogatással, amelyekben a gyermekeknek szállás- és étkezési lehetőséget biztosítanak.

Több román iskolát megszüntetnek, és az ottani, szerény anyagi körülmények között élő román gyermekek átmennek ezekbe az iskolákba. Gyakorlatilag a szegény családokból származó román gyermekek elmagyarítása zajlik”, fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy miközben a kormány iskolákat zár be és osztályokat von össze, a parlament magyar iskola létesítéséről szóló törvényt hoz.

„Elhibázott és rossz üzenetet hordoz a Nemzeti Liberális Pártnak és a Népi Mozgalom Pártjának az a lépése, hogy megtámadta az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapítására vonatkozó törvényt” - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A parlament épületében nyilatkozó Kelemen Hunor szerint rontja az RMDSZ és a PNL kapcsolatának kilátásait a liberálisok ezen gesztusa. „Az alkotmány minden állampolgár számára biztosítja az anyanyelven történő tanulást, és az alkotmányos jogot különböző módokon lehet érvényesíteni. Amennyiben a helyi hatóságok erre képtelenek, ha a helyi hatóságok döntései miatt nem lehet érvényt szerezni az alkotmányos jognak, akkor a közösség ezt a román államtól, a kormánytól, a parlamenttől, az állam intézményeitől várja el. A tervezet tehát semmiféle autonómiaelvet nem sért”, jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen azt is elmondta, hogy a Dăncilă-kormány beiktatása óta nem beszélt Ludovic Orbannal, a PNL elnökével. „Megpróbáltam felhívni vasárnap, de nem sikerült beszélnünk. Tegnap küldtem neki egy sms-t, amiben megpróbáltam érvekkel alátámasztani, hogy miért tartom hibásnak a döntését, de az sms-re se kaptam választ”, részletezte a szövetségi elnök.

A PNL és a PMP parlamenti frakciói kedden jelentették be, hogy alkotmányossági kifogást emeltek a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítását lehetővé tevő törvény ellen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS