2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányellenes a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvény több előírása

2018. február 13. 14:48, utolsó frissítés: 18:06

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó törvényt módosító jogszabály több rendelkezését - közölte kedden a taláros testület.

Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök szerint öt pontban találták alkotmányellenesnek a törvényt. Ezek közül az egyik a CSM elnökének, illetve alelnökének megválasztásáról rendelkezik. A taláros testület szerint alaptörvénybe ütközik az a kitétel, amelynek értelmében a CSM bírói részlegének elnökét nevezik ki a testület elnökévé, az alelnököt pedig az ügyészi részleg adja. Ez ellentmond az alkotmány előírásainak, ugyanis mind az elnököt, mind pedig az alelnököt a plénumnak kell megválasztania - hangsúlyozta Dorneanu.

Hozzátette, egyöntetű szavazással alkotmányellenesnek ítélték azt a rendelkezést is, amelynek értelmében a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságnak ellenőriznie kell a CSM-tagok arra vonatkozó nyilatkozatait, hogy nem voltak a politikai rendőrség tagjai.

Korábban a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt módosító jogszabályt, illetve az igazságügy megszervezéséről szóló törvény módosítását is részben alkotmányellenesnek ítélte a testület. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS