2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Március 7-én tárgyalja az alkotmánybíróság a PNL és a PMP beadványát a katolikus iskoláról

2018. február 13. 18:37, utolsó frissítés: 18:38

Március 7-én tárgyalja az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) beadványát a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvénnyel kapcsolatban - tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget az intézmény illetékesei.

A PNL és a PMP parlamenti frakciói kedden közölték, hogy alkotmányossági kifogást emeltek a törvény ellen.

Beadványában a két alakulat hangsúlyozza, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló jogszabály "nyilvánvalóan törvényellenes", ugyanakkor rámutat: a marosvásárhelyi tanács hatáskörében áll átszervezni bármely, területileg hozzá tartozó oktatási intézményt, nincs szükség ehhez a parlament beavatkozására. A PNL és a PMP szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció, illetve a szubszidiaritás elvét azáltal, hogy a helyi hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozó, sajátos és egyedi helyzetet szabályoz.

A beadvány szerint ugyanakkor a törvény sérti az állampolgári jogegyenlőség és a diszkrimináció tilalmának elvét.

"Egyértelmű, hogy a törvény konkrét helyzetre alkalmazandó, egyetlen tanintézet megalapításáról rendelkezik, mi több: ezen tanintézmény atipikus, törvény általi megalapítása diszkriminatív az ország többi közoktatási intézményére nézve" - fogalmaz a beadvány. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS