2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az alkotmánybírákat ezentúl jóval nehezebb lesz letartóztatni

2018. február 14. 13:58, utolsó frissítés: 14:59

Döntő házként fogadta el szerdán a szenátus az alkotmánybíróság működését szabályozó, 1992/47-es törvény módosításait, amelyek a taláros testület tagjainak megválasztására és az ellenük foganatosítható szabadságkorlátozó intézkedésekre vonatkoznak.

A nemzeti kisebbségeket képviselő Adnagi Slavoliub által előterjesztett törvényjavaslat értelmében az alkotmánybírák ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, illetve őrizetbe vételi, letartóztatási vagy házkutatási parancsot kiadni a nevükre, hogy azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

A szenátus 81 támogató, 19 ellenszavazattal és 4 tartózkodással fogadta el szerdán a tervezetet a képviselőház által megszavazott változatban, elutasítva a felsőház jogi bizottságának véleményezését.

Eugen Nicolicea szociáldemokrata képviselő javaslatát, miszerint „a parlament két háza a házbizottság javaslatára és a jogi bizottság ajánlásával azt a személyt nevezi ki az alkotmánybíróság tagjává, aki megkapja a jelen lévő tagok többségének szavazatát”, 2016. június 28-án fogadta el hallgatólagosan a képviselőház. Most a szenátus 93 támogató és 11 ellenszavazattal hagyta jóvá azt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS