2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ frakciója megszavazza Marosvásárhely 2018-as költségvetését

2018. február 14. 16:32, utolsó frissítés: 16:33

Tekintettel arra, hogy a 2018-as költségvetés több olyan projekt finanszírozását tartalmazza, amelyeket az RMDSZ fontosnak értékel a marosvásárhelyi magyar közösség szempontjából, az önkormányzati képviselői frakció a költségvetés elfogadása mellett teszi le a voksát, áll a szövetség szerkeszőségünkbe eljuttatott közleményében.

Az RMDSZ kérésére 92 civil szervezet, egyház és intézmény juttatta el a 2018-ra tervezett, illetve egyéb beruházási projektjeinek a leírását.

Az így beérkezett projektek javaslatai megközelítőleg 3,5 millió lejt tesznek ki. A költségvetés összeállításánál a frakció ezekre a tájékoztató jellegű igénylésekre támaszkodhatott.

Az egyházak 13 infrastrukturális beruházási projektjét, illetve a nagyobb projektekből 20-at sikerült a szakbizottsági tárgyalásokon a költségvetési javaslatba behelyezni, így a költségvetés elfogadásával ezek a rendezvények normatív támogatásban részesülhetnek.

A kisebb célközönséget megszólító projektek pályázati úton válnak finanszírozhatóvá – az erre vonatkozó költségvetési keret szintén a 2018-as büdzsé része.

A pályázati kiírásokat az év folyamán teszi közzé a polgármesteri hivatal.
A költségvetés tartalmazza a Bethlen Gábor szobor kiöntési, engedélyeztetési és felállítási költségeit is.

A város költségvetése továbbá számos infrastrukturális fejlesztést is tartalmaz, mint amilyen az utcák javítása, parkolóhelyek kialakítása, iskolák épületeinek javítása és felszerelése, illetve a Maroshíd javítási költségei.

Az idei költségvetés szavatolja a marosvásárhelyi sportélet problémáira megoldást nyújtó Városi Sportklub megalapítását is. A marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ frakciója és a Marosvásárhelyi RMDSZ ezzel a megoldással kívánja végérvényesen és megfelelően orvosolni a város sportéletében kialakult áldatlan helyzetet.

A frakció munkájának köszönhetőn a marosvásárhelyi diákok 2018-ban is részesülnek tanulmányi ösztöndíjban (50 lej/hónap). Emellett az előterjesztés értelmében a kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkező és országos vagy nemzetközi tantárgy-, sport- vagy kulturális versenyeken dobogós helyezést elnyerő diákok számára bevezetik az érdemösztöndíjat, melynek mértéke havi 500 lej.

Ugyanakkor az RMDSZ odafigyel a krónikus betegséggel rendelkező gyerekekre és a tanév közben súlyos sérülést szenvedő tanulókra is, ezért tanácshatározat elkészítésével és benyújtásával Medikoszociálisalap létrehozását egyeztettük, írja a közlemény.

Ez lehetőséget teremt arra, hogy a szükségek szerinti, egyéni kérések alapján a beteg gyerekek 250 lej / hónap mértékű támogatást kapjanak.

Az alaphoz ugyanakkor olyan gyerekek is adhatnak le kérést, akik baleset folytán ideiglenesen kórházi ellátásra szorulnak, vagy árván maradtak.

A költségvetés egyéb szociális ügyekre is megoldást biztosít: a hajléktalanszálló rehabilitációja, vagy a szociális lakások kérdése. A marosvásárhelyi közszállítás legalább akkora odafigyelést igényel, mint a marosvásárhelyi sport megmentése, ezért is támogata a büdzsé 60 új autóbusz megvásárlását.

Annak ellenére, hogy a prefektus óvást emelt a kétnyelvű utcanévtáblák esetében, fontosnak tartottuk, hogy a táblák elkészítésére és kihelyezésére költségvetést különítsünk el, hiszen meggyőződésünk, hogy a kettős utcanévtáblák kihelyezése egy európai megoldást jelent, áll a szövetség közleményében

A Marosvásárhelyi RMDSZ továbbra is nyitott a lakosság javaslatait illetően és remélik, hogy a civil szervezetekkel és az egyházakkal elkezdett közösségépítő munkába mielőbb bevonhatják a teljes lakosságot! (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS