2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: Kallós Zoltánt nem tudta legyőzni a történelem

2018. február 14. 17:33, utolsó frissítés: 17:39

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében Kelemen Hunor a szövetség elnöke sajtóközleményt adott ki Kallós Zoltán halála kapcsán. A közlemény szövegét az alábbiakban közöljük:


Életének 92. évében, 2018. február 14-én elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő, az erdélyi magyar táncházmozgalom elindítója. Gazdag életműve nagy hatással volt mindnyájunkra, távozásával szegényebb lett a Kárpát-medencei magyar közösség. A nemzeti örökség őrzőjének napszámosától búcsúzik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Kallós Zoltánt baráti körben múlt év májusában köszönthettük legutóbb Válaszúton, szeretett otthonában. Együtt örvendtünk vele, talán Zoli bácsinál is boldogabbak voltunk, hiszen egy igazán rangos elismerést vehetett át, az Europa Nostra díjat.

Mind tudtuk, ennek a díjnak már régen Válaszúton lett volna a helye. De a díj mégsem késett el. Amit összegyűjtött, amit mentorként tanított Kallós Zoltán, az több volt Erdélynél. Európa egy része volt, a mi Európánk. Az Europa Nostra.

A 20. század zord évtizedeiben, a legnehezebb időkben is az elnyomás fölé emelkedett. Kallós Zoltánt nem tudta legyőzni a történelem. Olyan volt, mint Erdély, mindent túlélt, ezzel pedig egyre erősebbé és edzettebbé lett.

Ő meg tudta mondani, hogy mi a jó, hogy mi a helyes. Nevelője és tanítója volt mindazoknak, akik betértek hozzá. Valóságos szabadság-szigetet biztosított kolozsvári belvárosi lakása, ez nemcsak iskola, hanem otthonunk is lehetett. Bármikor torpantunk be, egy jó szóval, bátorítással, szellemi táplálékkal távoztunk.

Százezrek példaképe volt itthon, amikor a kommunista diktatúra kísérletet tett föléje emelkedni. Őt nem lehetett megtörni, konokul végezte azt, amit neki szántak, azt a példátlan nagyságú és jelentőségű életművet alkotta meg, amelynek egy-egy szeletét mindnyájan ismerjük.

De csak a töredékét ismerhetjük életművének, mert ebben nem egy emberöltő lakozott: egy egész nemzet múltja, több évszázados története. Általa rekonstruálhatóvá vált a távoli múlt, megismerhető és megérthető. Az emberek fejében kutatott, ásott, a felszínre hozta az információt, mi több, gondoskodott azok megőrzéséről.

Az Europa Nostra díj átadásakor azt kívántam Zoli bácsinak, legyen ereje, egészsége továbbra is utat mutatni a keresésünkben, amely nap mint nap kihívások elé állít bennünket és az utánunk jövőket.

Bár tanácsért, és tiszta forrásért már nem fordulhatunk hozzá, nekünk, azoknak, akik itt maradtunk, kötelességünk élénken emlékezni mindarra, amit ez a nagy tudású és alázatos ember ránk hagyott.

Isten nyugtasson, Zoli bácsi!
Köszönjük az elvégzett emberfeletti munkát!

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS