2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Horia Georgescut, az ANI volt vezetőjét

2018. február 14. 19:26, utolsó frissítés: 19:26

A bukaresti táblabíróság négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán Horia Georgescut, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt vezetőjét az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) kártérítési ügyében.


A fenti időszakból leszámítják azt az időt, amit Georgescu előzetesben töltött (2015. március 18. - 2015. július 9.). Az ítélet szerint Georgescu szabadulása után öt évig nem tölthet be köztisztséget.

Ugyanabban az ügyben Cătălin Theodor Nicolescu volt képviselőt 9 év 4 hónap, a nemzetközi körözés alatt álló Markó Attila volt RMDSZ-es képviselőt pedig 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A kártérítéseket megállapító bizottság négy további tagját letöltendő, az ANRP volt elnökét pedig 2 év és 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető.

Az ANRP 2015 januárjában tett panaszt az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél, azt állítva, hogy 2009-ben a Számvevőszék ellenőrzése alapján kiderült: nem a nemzetközi becslési standardok alapján állapította meg az illetékes intézmény azon államosított ingatlanok értékét, amelyek után kártérítést kellett fizetnie az államnak.

A restitúciós hatóság kártérítési bizottságának nyolc tagja három esetben is mellőzte a nemzetközi becslési standardok tiszteletben tartását az ingatlanok piaci értékének megállapításakor, a valósnál nagyobb árat hagyott jóvá, és ezzel megkárosította a román államot.

Az első ingatlan esetében 13 millió euróval, a másodikban 1,7 millió euróval, a harmadik esetében pedig 60 millió euróval nagyobb árat szabtak meg a reálisnál - állítja a DNA.

A vádhatóság szerint az ügy 12 vádlottja - szándékos tettek vagy mulasztások révén - a román államot több mint 84,5 millió euróval károsította meg. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS