2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: pillanatnyilag nem látom indokoltnak Kövesi leváltását

2018. február 16. 09:04, utolsó frissítés: 09:08

Egyelőre nem látja indokoltnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását - jelentette ki Klaus Johannis államfő csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájéértekezleten Johannis azt mondta: meglátása szerint a közvéleményt élénken foglalkoztatja a DNA-főügyész leváltása, de ő 'pillanatnyilag' nem lát erre okot. 'De lehetséges, hogy léteznek olyan okok, amelyekről nekem nincs tudomásom, de az igazságügyi miniszternek van' - fogalmazott az államelnök, hozzátéve, hogy az igazságügyi tárca vezetője csak nagyon alaposan dokumentált bizonyítékokat felmutatva kérhetné Kövesi menesztését. Johannis azt is szóvá tette, hogy a DNA tevékenységét tavaly nyáron ellenőrizték le az illetékes hatóságok, és utána 'nem sokat lehetett hallani róla, valószínűleg jól zárult.'

Az államfő szerint a DNA körüli botrány magától fog elülni, függetlenül attól, hogy 'hány órányi felvételt hoznak még nyilvánosságra azok, akik az eddigieket is bemutatták'.

'Ezt a filmet már láttuk, körülbelül egy évvel ezelőtt, akkor is ez történt, hogy eltűnt egy vádlott, majd elkezdtek megjelenni felvételek meg egyebek. Azt hiszem, ezeknek az ügyeknek a tisztázását az igazságszolgáltatásra kell bízni' - mondta Johannis.

Találkozott csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfővel, valamint Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel, és kifejezte nekik elégedetlenségét az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) érintő botránnyal kapcsolatban - mondta csütörtökön Klaus Johannis.

Az egyeztetésre a Cotroceni-palotában került sor, és még a Dăncilă-kabinet beiktatási ceremóniáján ütemezték be.

"Arról beszéltünk, hogy együttműködésre van szükség bizonyos országos érdekeltségű projektek terén. Ezek közül az első és a legfontosabb az Európai Unió Tanácsa elnökségének előkészítése, a második nagy országos program pedig a centenárium. (...) És igen, beszéltünk az igazságügyről is (...), kifejeztem elégedetlenségemet azzal kapcsolatban, hogy újabb botrány robbant ki az igazságügy, pontosabban a DNA kapcsán" - mondta Iohannis.

Az államfő hozzátette, a miniszterelnök azt mondta az egyeztetésen, hogy "szabad kezet ad" Tudorel Toader miniszternek. "És kevéssel ezt követően hallhatták az igazságügyi miniszter álláspontját, aki tájékoztatott, hogy majd tájékoztatni fog" - fogalmazott az elnök.

Az államfő a Három tenger találkozóját is említette azok között a projektek között, amelyben együtt kíván működni a kormánnyal és a parlamenti többséggel.

Amikor arról kérdezték, hogy miért csak Dragneát hívta meg a Cotroceni-be és a szenátus elnökét nem, Johannis azt válaszolta, hogy a kormány beiktatásán az a kérés hangzott el, hogy hármasban találkozzanak és most ő ennek tett eleget.

Johannis kifejtette: 'az igazságszolgáltatás a tárgyalóteremben valósul meg', ezért 'nem érzi magát hivatottnak' arra, hogy vádlottak és a DNA között közvetítsen. 'A bírák ítéletet mondanak, s majd levonjuk a következtetést' - tette hozzá az államfő.

Beszélni fog a következő napokban Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel - közölte szintén a csütörtök esti sajtótájékoztatóján Klaus Johannis.

Az államfő azt mondta: 'amennyiben szükséges', a beszélgetésen hárman fognak részt venni: Johannis, Toader és Laura Codruţa Kövesi.

Az igazságügyi miniszter csütörtöki kijelentésére - miszerint mielőtt elfogadta volna kinevezését, a kormánykoalíció vezetői megígérték neki, hogy a politikum nem fog beavatkozni az általa vezetett minisztérium tevékenységébe és az ő döntéseibe - Iohannis úgy reagált: a Viorica Dăncilă kormányfővel és Liviu Dragnea PSD-elnökkel folytatott csütörtöki beszélgetése során nem volt olyan benyomása, hogy politikai nyomás nehezedne az igazságügyi miniszterre.

Johannis azt mondta: Tudorel Toader elismert szaktekintély, és biztos benne, hogy az igazságügyi miniszter jogilag alaposan megindokolt állásponttal fog majd a nyilvánosság elé állni.

Csütörtök este egyébként Johannis úgy nyilatkozott, hogy néhány "büntetőügyes" személy elkeseredett és szánalmas kísérletet tesz arra, hogy hiteltelenítse az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA).

Az elnök hangsúlyozta, úgy érzi, sokan elvárják tőle, hogy ismertesse véleményét ezen újabb "botránnyal" kapcsolatban.

"Szerintem pár szóban össze lehet foglalni a lényeget: néhány büntetőügyes személy elkeseredett kísérletet tesz arra, hogy megtámadja és hiteltelenítse a DNA-t és annak vezetőségét. Ez a kísérlet szánalmas és egyáltalán nem meggyőző. Önök tudják, hogyan vélekedem a DNA munkájáról, de szívesen elmondom még egyszer: szerintem a DNA és a DNA vezetősége jó munkát végez, és ez a támadás vagy támadási kísérlet is csak megerősíti, hogy a DNA jó munkát végez " - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS