2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vizsgálódik a Diszkrimináció-ellenes Hivatal, mert az újdonsült miniszterelnökünknek sikerült megsértenie az autistákat

2018. február 16. 13:13, utolsó frissítés: 13:15

Hivatalból vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Viorica Dăncilă miniszterelnök autistákkal kapcsolatos televíziós kijelentése ügyében - nyilatkozta az Agerpresnek a testület elnöke. Asztalos Csaba szerint a miniszterelnököt beidézték az autistákkal kapcsolatos kijelentése miatt.

"Még nem tett senki feljelentést a CNCD-nél és mi hivatalból vizsgálatot indítottunk. (...) Kedden meghallgatjuk a miniszterelnököt, majd utána döntünk" - mondta pénteken Asztalos, aki hozzátette, hogy az Antena 3 műsorvezetőjét, Mihai Gâdeát is beidézték.

A testület elnöke szerint figyelembe veszik a döntés során azt is, ha az érintett személy bocsánatot kér kijelentése miatt, ahogyan az Mihai Tudose volt miniszterelnök székely zászlóval kapcsolatos kijelentése esetében is történt.

Viorica Dăncilă pénteken bocsánatot kért az érintettektől amiatt, hogy egy csütörtök esti televíziós műsorban 'autistáknak' nevezte azokat, akik 'félretájékoztatják az Európai Uniót'.

A kormány pénteken közleményt juttatott el a hírügynökséghez, amelyben támogatásáról és megértéséről biztosítja a fogyatékkal élőket. 'Kötelességünk megértést és emberséget tanúsítani irántuk, tiszteletben tartanunk jogaikat, védelmeznünk méltóságukat' - teszi hozzá a kormányfő a közleményben.

Viorica Dăncilă ugyanakkor ígéretet tett az idézett dokumentumban, hogy miniszterelnökként minden törvényes eszközzel igyekezni fog a lehető legrövidebb időn belül megoldani azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők szembesülnek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS