2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USR és a PNL megtámadja az alkotmánybíróságon az alkotmánybírák szuper-mentelmi jogáról szóló törvényt

2018. február 16. 19:09, utolsó frissítés: 19:09

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) megtámadja az alkotmánybíróságon az 1992/47-es törvény módosítását, amely szerint az alkotmánybíróság bírái ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, őrizetbe vételi, letartóztatási, házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, miután azt jóváhagyta alkotmánybíróság tagjainak kétharmada - tájékoztat az USR pénteki közleménye.


Az idézett forrás szerint a törvény módosítása ellentmond az alkotmány 124-es szakasza 2-es cikkelyének, amely szerint az igazságszolgáltatás egységes, részrehajlásmentes és egyenlő mindenki számára, valamint a 145-ös szakasznak, amely nem ad egyéb védelmet az alkotmánybíróság bíráinak feladatuk ellátásához, mint azt, hogy függetlenek a mandátumuk gyakorlásában és mandátumuk időtartama alatt elmozdíthatatlanok.

A most érvényben lévő jogszabály szerint egy alkotmánybíró ellen csak a legfőbb ügyész külön kérésére, az őt kinevező hatóság jóváhagyásával lehet bűnügyi kivizsgálást indítani. A közlemény szerint a módosított törvény egy kibővített mentelmet biztosít az alkotmánybíráknak, amely meghaladja a parlamenti képviselők, kormánytagok, vagy akár az államfő mentelmi jogát, amely a bírák által elkövetett minden tettre vonatkozik, azokra is, amelyeket esetleg korábban követtek el, és azokra is, amelyeknek esetleg semmilyen közük sincs a betöltött tisztséghez.

A szenátus szerdán fogadta el döntő házként az alkotmánybíróság működését szabályozó, 1992/47-es törvény módosításait, amelyek a taláros testület tagjainak megválasztására és az ellenük foganatosítható szabadságkorlátozó intézkedésekre vonatkoznak. A nemzeti kisebbségeket képviselő Adnagi Slavoliub által előterjesztett törvényjavaslat értelmében az alkotmánybírák ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, illetve őrizetbe vételi, letartóztatási vagy házkutatási parancsot kiadni a nevükre, hogy azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

A szenátus 81 támogató, 19 ellenszavazattal és 4 tartózkodással fogadta el szerdán a tervezetet a képviselőház által megszavazott változatban, elutasítva a felsőház jogi bizottságának véleményezését.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS