2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kurdok mellett tüntettek Kolozsváron

2018. február 17. 15:05, utolsó frissítés: 15:08

Fiatalok kisebb csoportja tiltakozott péntek délután Kolozsvár Fő terén Észak-Szíria török megszállása és a háború ellen. Az akció célja a háborúban részt vevő nagyobb politikai és katonai erők érdekszféráira és ezeken belül a baloldali kurd mozgalom tevékenységére való figyelemfelkeltés.

Január 18. és 19. az Erdogan-rezsim hivatalosan is jóváhagyta Szíria észak-nyugati részének megszállására irányuló hadjáratát. Azóta több európai városban különböző csoportok felszólaltak a megszállás és a regionális politikai ellenzék hatástalanítását vagy teljes felszámolását célzó rendőri intézkedések, katonai hadműveletek ellen.

A kolozsváriak akciója tehát ehhez a tüntetéssorozathoz kívánt csatlakozni, különös tekintettel arra, hogy Budapesten majdnem egy időben hasonló tiltakozásra került sor a török konzulátus előtt – valamint arra a felhívásra és állásfoglalásra, amelyet pécsi egyetemisták fogalmaztak meg két héttel korábban egy hasonló akció keretében, amelyet az aszem.info oldalán közöltek. A tegnapi akció keretében a kolozsváriak tájékoztató jellegű szórólapokat osztogattak a járókelőknek és beszélgettek velük a háború szereplőiről és érdekeikről. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS