2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Asztalos Csaba szerint azoknak, akik magas pozícióban vannak, különösen kellene figyelni arra, amit mondanak

2018. február 19. 15:44, utolsó frissítés: 15:46

Beidézte meghallgatásra a Diszkrimináció-ellenes Tanács keddre Viorica Dăncilă miniszterelnököt, aki múlt héten az autistákra sértő kijelentést tett, melynek kapcsán a tanács hivatalból eljárást indított.

Asztalos Csaba, a tanács elnöke az RFI-nek nyilatkozott a meghallgatásról, és az újságíró kérdésére, miszerint számít-e ilyen esetekben az a körülmény, hogy időközben a miniszterelnök már bocsánatot kért, elmondta, ezt minden állampolgár esetében figyelembe veszik.

Asztalos továbbá elmondta, hogy többen is felrótták már neki, hogy túlzás egy ilyen kijelentés miatt eljárást indítani, hiszen ez egy bevett köznyelvi kifejezés. Azonban ő úgy gondolja, hogy mindettől függetlenül nem helyes ezt használni, ugyanakkor ha valaki azzal érvel, hogy ezt mindenki ezt teszi, akkor erre a válasz az, hogy nem mindenki az ország miniszterelnöke. „Aki magas pozícióban van, az befolyással bír a társadalom viselkedésére, ezért fokozottabban kell figyelnie az általa mondottakra” - mondta.

Asztalos szerint a politikusok általában nincsenek tisztában a kommunikációjuk általi felelősséggel, akik pedig tisztában vannak, azok sokszor szándékosan hágják át a szabályokat, használnak megbélyegző, diszkriminatív vagy sztereotipizáló kifejezéseket, hogy ezzel szavazatokat szerezzenek. (rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS