2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állásfoglalást nyújtott be a miniszterelnök a diszkriminációellenes tanácshoz az autistákat érintő kijelentései miatt

2018. február 19. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Állásfoglalást nyújtott be Viorica Dăncilă miniszterelnök az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) az autistákat érintő kijelentésével kapcsolatban - nyilatkozta a testület elnöke, Asztalos Csaba.

A kormányfőt keddre beidézték a CNCD elé kihallgatásra, de még nem érkezett válasz a részéről. Benyújtott viszont egy állásfoglalást kijelentésével kapcsolatban - tette hozzá Asztalos, aki szerint "kedd után" várható döntés az ügyben.

A diszkriminációellenes tanács múlt héten hivatalból vizsgálatot indított a kormányfő kijelentése miatt, amelyben "autistáknak" nevezte azokat, akik "félretájékoztatják az Európai Uniót". A nyilatkozat az Antena 3 csatornán hangzott el. Asztalos akkor azt mondta, hogy Mihai Gâdea műsorvezetőt is meghallgatják az ügyben.

Viorica Dăncilă pénteken bocsánatot kért az érintettektől kijelentése miatt. A kormány közleményt adott ki az ügyben, támogatásáról és megértéséről biztosítva a fogyatékkal élőket. "Kötelességünk megértést és emberséget tanúsítani irántuk, tiszteletben tartanunk jogaikat, védelmeznünk méltóságukat" - teszi hozzá a kormányfő a közleményben.

Dăncilă ugyanakkor ígéretet tett az idézett dokumentumban, hogy miniszterelnökként minden törvényes eszközzel igyekezni fog a lehető legrövidebb időn belül megoldani azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők szembesülnek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS