2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hő- és mozgásérzékelő riasztóberendezéssel tartanák távol a vadállatokat Kovászna megyében

2018. február 19. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Hő- és mozgásérzékelő berendezést fejlesztett ki és mutatott be a gazdáknak egy sepsiszentgyörgyi mérnök. A szerkezet alkalmas lehet arra, hogy távol tartsa a vadállatokat a haszonállatoktól.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint Zsigmond Imre "találmánya" felkeltette a gazdák érdeklődését, és juhkarámok vagy kisebb tehéncsordák esetében védelmet nyújthat a medvetámadások ellen.

"Zsigmond Imre a környék egyik legtapasztaltabb elektrotechnikusa. Az általa kifejlesztett eszköz, amely akár napelemmel is működik, hő- és mozgásérzékelő szenzorok komplex jeléből állapítja meg a vadállatok jelenlétét és bekapcsolja a hang-, fény- vagy rádiójeles riasztóberendezést. Nagy területet nem lehet vele megvédeni, de egy 200-300 négyzetméteres esztenához elég lehet" - nyilatkozta Könczei Csaba, aki hozzátette: a berendezést több helyen fogják tesztelni.

Emlékeztetett: az elmúlt néhány esztendőben a háromszéki gazdáknak jelentős káruk származott a vadállatok, különösen a medvék támadásai miatt.

Szakemberek véleménye szerint Kovászna megyében a medvepopuláció meghaladja az 1 300 egyedet, ami nagyjából kétszerese az optimálisnak.

A helyi környezetvédelmi ügynökség (APM) adatai szerint 2017-ben a környezetvédelmi minisztérium 15, emberre is veszélyes medvére adott kilövési engedélyt, ebből tízet érvényesítettek Barót (Baraolt), Nagybacon (Băţanii Mari), Zágon (Zagon), Zabola (Zăbala), Előpatak (Vâlcele) és Árapatak (Araci) környékén.

Gheorghe Neagu, az APM igazgatója azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a napokban összesítik a 2017-es vadkárokat, számba véve a gyümölcsfákban, méhkaptárokban és a termésben okozott károkat is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS