2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sztrájkőrséget áll a FSLI szerdán és csütörtökön a munkaügyi minisztérium épülete előtt

2018. február 21. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Szerdán és csütörtökön sztrájkőrséget állnak a munkaügyi minisztérium épülete előtt a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) képviselői.


A tiltakozó akciók megszervezéséről azt követően döntött az érdekvédelem, hogy a hazai oktatási rendszer problémáit felsorakoztató beadvánnyal fordult a kormányhoz, Valentin Popa oktatási, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterhez.

„Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy nagy az elégedetlenség a tanügyi alkalmazottak körében, és a társadalmi párbeszéd hiánya nagyméretű tiltakozások kirobbantására fog sarkallni bennünket”, áll a FSLI hétfői közleményében.

Az érdekvédelem kéri többek között az adóügyi intézkedésekről szóló, 2018/3-as sürgősségi kormányrendelet módosítását, a jelenleg érvényben levő előírások értelmében ugyanis a betegszabadságon levő alkalmazottak jelentős összeget veszítenek a bérükből.

A FSLI amiatt is elégedetlen, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében, amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz, a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.

A szakszervezet követeli továbbá a 2017/153-as kerettörvény módosítását, a jogszabály ugyanis - állításuk szerint - diszkriminációhoz vezetett.

„Sok esetben az az abszurd helyzet állt elő, hogy a képesítés nélküli pedagógus többet keres, mint a véglegesítő vizsgával és II-es vagy akár I-es fokozattal rendelkező szakképzett pedagógus”, állítják. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS