2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A prefektusi intézmény ünnepévé nyilváníthatják április 2-át

2018. február 21. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Pozitívan véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága szerdán azt a törvénytervezetet, amely értelmében a prefektusi intézmény ünnepe lesz április 2-a Romániában.


A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói által benyújtott kezdeményezés indoklása szerint április másodika történelmi jelentőségű dátum, ugyanis ezen a napon foglalták törvénybe a prefektus fogalmát.

A napot kulturális és tájékoztató jellegű rendezvényekkel ünnepelhetik meg a közigazgatási intézmények, amelyek során a prefektusi hivatalok társadalmi, gazdasági és kulturális szerepét ismertetik. Ezeket a rendezvényeket a központi és helyi hatóságok finanszírozhatják, a rendelkezésükre álló keret függvényében.

A prefektusnak a történelem során többféle hatáskör jutott. Jelenleg a prefektus a kormány területi képviselője, a minisztérium decentralizált intézményeinek helyi vezetője, aki az adott térségben garantálja a törvény betartását és a közrendet. A prefektus, akárcsak helyettese, az alprefektus, magas rangú köztisztviselőnek számít, emlékeztet a törvénytervezet.

A szenátus első házként szavaz ebben a kérdésben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS