2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új munkaszüneti napunk lehet tavasszal

2018. február 21. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

A Szenátus megszavazta azt a törvénytervezetet amely munkaszüneti nappá nyilvánítaná nagypénteket.


A nagypénteket szabadnappá nyilvánító törvénytervezetet Szabó Ödön RMDSZ-es politikus dolgozta ki, és egy 42 honatyából álló, politikailag vegyes csoport nyújtotta be a szenátushoz, még tavaly decemberben.

A nagypénteket szabadnappá nyilvánító törvénytervezetet nyolcvanhat szenátor fogadta el, egy ellenezte, egy szenátor pedig tartózkodott.

Romániában jelenleg 14 hivatalos ünnepnapot ír elő a Munkatörvénykönyv, míg például Belgiumban, Litvániában vagy Cipruson 16-17 munkaszüneti nap van évente. A nagypéntek az egyik legfontosabb hitéleti esemény, ezért munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani, érvelnek az indítvány megfogalmazói. 

A jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2 (újév), január 24 (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1 (munka ünnepe), június 1 (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15 (Nagyboldogasszony), november 30 (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1 (Románia nemzeti ünnepe), december 25 és 26 (karácsony). 

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint. (Ziarul Financiar)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS