2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Korodi Attila szerint Kövesi ki fogja tölteni a mandátumát

2018. február 21. 15:15, utolsó frissítés: 15:23

Árthatnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hitelességének az intézménnyel kapcsolatban kirobbant botrányok, amelyekre eddig nem sikerült meggyőző választ adni - mondta Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője a Radio France Internationale-nak adott interjújában. Korodi szerint ugyanakkor a DNA elnöke, Laura Codruţa Kövesi kitölti 2019-ig szóló mandátumát.


„Azt hiszem, hitelességi gondjai vannak (az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek - szerk. megj.), mert a jelenlegi botrányokra eddig adott intézményes válaszok nem elég meggyőzőek.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megjelennek-e további botrányok, további felvételek is, amelyeket különböző személyek hoznak nyilvánosságra. Ha azokat sem kísérik megfelelő érvek vagy ellenérvek, ha azokat sem elemzik ki komolyan, intézményes szinten, és a romániai társadalom nem fog megnyugtató választ kapni, akkor ez az intézmény, a DNA rengeteget fog veszíteni, és vele együtt valószínűleg Románia is” - mondta Korodi.

Az RMDSZ-es képviselő szerint az egyelőre tisztázatlan „ploieşti-i ügyek” és más jelek is utalnak arra, hogy „a DNA-n belül lehetnek olyan eljárási módszerek, gyakorlatok, amelyek nem korrektek.”

Leszögezte ugyanakkor, hogy ezen információk hitelességét kizárólag az Igazságügyi Felügyelet és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hivatott megállapítani.

Korodi Attila úgy vélekedett, hogy a DNA, akárcsak más intézmény, nem függhet egyetlen embertől, és hogy korrekciós mechanizmusokra van szükség a felmerülő problémák kiküszöbölése érdekében.

A politikus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a DNA megítélésével kapcsolatos gondokat - amennyiben a CSM is igazolja ezek fennállását - mielőbb orvosolni kell, mert nagyon fontos intézményről van szó. „A korrupcióellenes harc elsődleges fontosságú, másrészt viszont az emberi jogok is alapvetőek. A két tényezőt együtt, egységesen kell figyelembe venni” - szögezte le.

Korodi szerint a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi ki fogja tölteni 2019-ig szóló mandátumát, hiszen már bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, és az államfő is úgy nyilatkozott: nem látja jelen pillanatban indokoltnak a korrupcióellenes főügyész menesztését. „Nem hiszem, hogy rövid időn belül változás lesz” - mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS