2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közösen ítélték el az ukrán oktatási törvényt az Európai Néppárt magyar politkai alakulatainak nőszervezetei

2018. február 21. 19:04, utolsó frissítés: 19:05

Az Anyanyelv Nemzetközi Napja alkalmából a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok

nőszervezetei közös nyilatkozatot fogalmaztak meg az ukrajnai oktatási törvény módosítása kapcsán. A nyialtkozat az alábiakban olvasható:

„Elkötelezetten hiszünk abban, hogy az anyanyelven való oktatás biztosítása nemzeti identitásunkmegőrzésének alapvető feltétele, ezért kiállunk a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használati jogáért. Álláspontunk szerint nem elfogadható, hogy Ukrajna az államnyelv megfelelő ismeretét a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának rovására biztosítja, különös tekintettel azokra a nemzetközi dokumentumokra, amelyeket a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozóan Ukrajna aláírt és ratifikált.Ukrajna magára nézve kötelezőnek ismer el számos, a nemzeti kisebbségek védelméről szóló nemzetközi egyezményt, így például ez Európa Tanács Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját és a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményt is. Ezen túlmenően Ukrajna alkotmánya, valamint a Magyarország és Ukrajna között hatályban lévő bilaterális megállapodásis rögzítia nemzeti kisebbség anyanyelven történő oktatáshoz való jogát az oktatás minden szintjén.

Ukrajna valamennyi nemzetközi kötelezettség-vállalásával ellentétes az, hogy a nemzeti kisebbségekkel a jogszabály végső szövegére vonatkozóan semmilyen egyeztetés nem történt, és ezt a tényt az ukrán oktatási törvény 7. cikkelyére vonatkozó véleményébena Velencei Bizottság is sérelmezte.

Az ukrán oktatási törvény 7. cikkelye az általános iskola ötödik osztályától kezdve megszünteti a nemzeti kisebbségek tagjai számára az anyanyelven való oktatás jogi garanciát, amely a legutóbbi népszámlálás alapján 150 ezer magyart érint. A 2016/2017-es tanévben 71 magyar nyelvű oktatási intézmény működött, további 27 iskolában volt magyar nyelvű osztály, összesen 16 275 diák tanult magyar nyelven. A Velencei Bizottság véleménye szerint az oktatási törvény jelenlegi formájában az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek szerzett jogainak elvételét jelenti.

Amennyiben az oktatási törvény 7. cikkelye hatályban marad, az a magyar oktatási rendszerfelszámolását jelenti Ukrajnában. Felkérjük Ukrajna politikai vezetőit, hogy haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat a magyar nemzeti közösség képviselőivel az oktatási törvény módosítása érdekében, figyelembe véve a Velencei Bizottság véleményét. Európában mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, minden nemzeti kisebbség számára!

RMDSZ Nőszervezet,VMSZ Női Fórum, FIDESZ Nőtagozat, Erős Nők Polgári Társulása – MKP, KDNP Nőképviselet, KMKSZ Nőképviselet

2018. február 21., az anyanyelv nemzetközi napja alkalmával

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS