2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Növelik a 25 év felettiek útlevelének érvényességi idejét

2018. február 22. 17:15, utolsó frissítés: 18:05

Update: Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő. A 12 évesnél kisebb gyerekek számára 3 évig érvényes elektronikus útleveleket fognak kiállítani - közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a szóvivő elmondta: az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél.

Nelu Barbu arról is tájékoztatott, hogy a tervezet módosítja az egyszerű ideiglenes útlevelek kiállítását szabályozó törvényt. A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében „objektív sürgősségi helyzetnek kell fennállnia” ahhoz, hogy egyszerű ideiglenes útlevelet kérvényezhessen valaki.

Ilyen helyzetek a betegség, illetve olyan családi vagy munkaügyi körülmények, amelyek nem hagynak időt az egyszerű elektronikus útlevél kiváltására. A sürgősségi helyzetet bizonyítani kell majd az ideiglenes útlevél kérelmezésekor.

A tervezet szerint ugyanakkor ezentúl nem lesz szükség a romániai hatóságok által felülvizsgált igazoló dokumentumokra olyan esetekben, amikor egy kiskorú egy külföldi intézmény által szervezett versenyre vagy továbbképzésre utazik a határokon túlra, és ehhez van szüksége ideiglenes útlevélre.

„Egy nemzetközi versenyre induló gyermeknek elég lesz felmutatnia az igazolást, hogy valóban versenyre megy, nem lesz többé szükség a hírhedt pecsétre”, magyarázta Barbu.

A szóvivő azt is elmondta, hogy ha valaki „bármilyen indokból” nem óhajt elektronikus útlevelet, kérvényezhet ideigleneset is, de az nem fog hamarabb elkészülni, mint az elektronikus.

------------------------------------------------------

A 25 év feletti igénylők esetében öt évről tíz évre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét - jelentette be csütörtökön Viorica Dăncilă.

A kormányülés elején a miniszterelnök kifejtette, az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése érdekében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét.

A 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje a jelenlegi három évről öt évre nő - tette hozzá a miniszter. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS