2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tăriceanu szerint a legfőbb ügyész olyan, mintha Kövesi segédtisztje lenne

2018. február 22. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Az igazságügyi miniszternek az Országos Korrupcióellenes Ügyészséggel (DNA) kapcsolatos csütörtök esti bejelentése nem fog véget vetni az intézményt érintő botránynak - mondta csütörtökön Călin Popescu Tăriceanu, aki szerint a legfőbb ügyész ez idáig „semmivel sem tűnt ki”, Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész „segédtisztjeként” viselkedik.


A szenátus elnöke úgy véli, a DNA-t érintő botrány „még csak most kezdődött”.

„Ma úgy értesültem, hogy a ploieşti-i táblabírósági ügyészség volt vezetője újabb információkkal állt elő az elit alakulat által alkalmazott eljárásokról.

Azt hiszem, a legfőbb ügyésznek ott mindenkit fel kellett volna függesztenie tisztségéből, és komoly vizsgálatot kellett volna kezdeményeznie.

Ha Kövesit bízza meg ezzel a vizsgálattal, én borítékolni tudom az eredményt: el fognak simítani mindent”, mondta Tăriceanu, amikor arról kérdezte a sajtó, hogy szerinte Tudorel Toader csütörtök esti nyilatkozatával lezárulhat-e a DNA-botrány.

A szenátus elnöke ugyanakkor rámutatott: Románia legfőbb ügyészének, az Igazságügyi Felügyeletnek és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) felelősséget kell vállalnia a DNA ploieşti-i ügyosztályát érintő botrányhoz hasonló esetekért.

„Ehhez képest mit tett a legfőbb ügyész? Kérte, hogy indítsanak vizsgálatot, amelyet szintén Kövesi fog vezetni. Ez pont olyan, mintha farkasra bíznánk a bárányokat. (...) A legfőbb ügyész eddig nem tűnt ki semmivel, olyan, mintha Kövesi segédtisztje lenne. (...)

Hasonló helyzetben bármelyik más országban egész sor intézkedést hozott volna a legfőbb ügyész. (...) Nap mint nap új információk látnak napvilágot, mi aggodalmunknak adunk hangot, ők meg nem tesznek semmit”, fogalmazott.

Tăriceanu szerint a CSM-nek is határozottabban és gyorsabban kellett volna fellépnie a DNA ploieşti-i ügyészeit érintő botrány kapcsán.

„Amennyiben a CSM valóban kezeskedni akar az igazságszolgáltatás függetlenségéért, sokkal komolyabban kellene mozognia e tekintetben”, mondta a felsőház elnöke, hozzátéve, ez esetben „nem banális szolgálati hanyagsággal” állunk szemben, hanem ügyészek egy csoportja által elkövetett törvénytelenségek kerülnek felszínre, ami kedvezőtlen színben tünteti fel a teljes ügyészséget. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS