2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megint nem sikerült meghallgatni egy magyarországi tanút Mezei János perében

2018. február 22. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

Harmadjára sem sikerült meghallgatni egy magyarországi tanút Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Mezei János perében, ezért az első fokon zajló tárgyalást csütörtökön is elhalasztották.

Amint az Agerpres hírügynökség beszámolt róla, a tanúnak egy magyarországi bíróságról kellett volna videokapcsolatba kerülnie a Hargita megyei törvényszék tárgyalótermével, de - akárcsak az elmúlt két tárgyalási fordulóban - ez csütörtökön sem történt meg.

Az ügyet tárgyaló csíkszeredai bíró kijelentette, hogy minden törvényes lépést megtett a tanú meghallgatása érdekében, az illetékes magyarországi bíróság viszont azt közölte, hogy nem kapott felkérést a tanúmeghallgatás feltételeinek a biztosítására.

Mezei János ellen 2015. január végén egy olyan ügy miatt indult ügyészségi vizsgálat, amelyben Budapest V. kerületi önkormányzata is érintett. A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert.

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította cég ügyvezetőjét - aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le tisztségéről.

A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a polgármesteri hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben kétszer is polgármesterré választott Mezei János az ellene foganatosított kényszerintézkedések miatt nem indult újabb polgármesteri mandátumért a 2016 nyarán tartott önkormányzati választásokon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS