2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az igazságügyi miniszter kéri Kövesi felmentését

2018. február 22. 19:31, utolsó frissítés: 21:43

Tudorel Toader csütörtökön 18 órakor hozta nyilvánosságra a DNA vezetőségének tevékenységét kiértékelő zárójelentését.


Az igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy Laura Codruţa Kövesi túlzottan autoriter módon járt el, amikor személyesen vigyázta fel a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott vizsgálatot, majd hozzátette, „Javasolom Kövesi menesztését a korrupcióellenes ügyészség éléről”.

Toader egy 36 oldalas jelentést ismertetve indokolta meg, hogy szerinte miért alkalmatlan Laura Codruta Kövesi a tisztség betöltésére. A jelentés felolvasása alatt végig feszült hangulat uralkodott a teremben. Az újságírók bekiabálása többször is megszakította az igazságügyi miniszter jelentését.

Az Adevărul szerint, ahhoz, hogy Kövesit menesszék tisztségéből nem csak az igazságügyi miniszternek kell ezt kérvényeznie, hanem szükséges a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), valamint az államelnök beleegyezése is.

„Van egy igazságszolgáltatásunk amely sokak szerint jó, mások szerint rossz. A legfontosabb azonban, hogy az igazságszolgáltatásnak az egyenlőségen kell alapulnia és nem az a dolga, hogy jó vagy rossz legyen.

A miniszter úgy értékelte: a romániai közhatalmi intézmények viszonyát tekintve precedens nélküli helyzet állt elő 2017-ben, amikor az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) a lojalitás hiánya miatt büntette meg az alkotmánybíróság. „2017 márciusában, a DNA főügyésze tevékenységének kiértékelésekor azt mondtam, hogy egyetlen alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítása még nem elegendő ok a konfliktust okozó intézmény vezetőjének leváltására. Az alkotmánnyal szembeforduló, egyedi eseteket ki lehet javítani. (...) De nyilván megváltoznak a következtetések, amikor rendszeressé válik az alkotmány előírásainak áthágása. Kevesebb mint egy fél éven belül, hogy megszületett a 2017-es évi 68-as határozat, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőségét ismét az alkotmánybíróság elé idézték, egy újabb alkotmányos természetű jogi konfliktus miatt” - érvelt Toader.

Szakmai tevékenységemet magam is az ügyészi méltóság gyakorlásával kezdtem, és nagyon boldog vagyok, hogy kaphattam egy ilyen lehetőséget” mondta Tudorel Toader

Toader elmondta, hogy ez a jelentése most nem fogja értékelni a DNA tevékenységét mivel február végéig még meg kell kapnia egy összefoglaló jelentést a DIICOT-tól és a DNA -tól, amelyet saját magának is át kell tanulmányoznia, valamint február végén a parlament előtt bemutatnia.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS