2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem fog csökkenni a betegszabadságon lévők juttatása az új adóügyi rendelkezések miatt

2018. február 23. 09:43, utolsó frissítés: 09:44

Sürgősségi rendeletet fogadott el csütörtöki ülésén a kormány annak érdekében, hogy a betegszabadságon lévők juttatása ne csökkenjen az új adóügyi rendelkezések nyomán, közölte a kormányszóvivő.

Nelu Barbu
hangsúlyozta, a jogszabály értelmében a betegszabadságon lévők június 30-áig átmenetileg megkapják ugyanazt az összeget, mint 2017 decemberében, a kismamák esetében az átmeneti időszakot október 1-jéig tolják ki.

„A jogszabály a tavalyi szinten tartja a jövedelmeket, és azokra vonatkozik, akik átmenetileg munkaképtelenek, várandósak vagy gyermekágyasok, beteg gyereküket ápolják, illetve veszélyeztetett terhességi szabadságon vannak. Mindezek a személyek ugyanakkora összegű juttatásban részsülnek, mint 2018. január 1-je előtt”, részletezte Barbu.

A kismamák esetében ez az átmeneti időszak 2018. október 1-jéig, a többi érintett kategória esetében pedig július 1-jéig tart - tette hozzá.

Azok, akiknél jövedelemkiesést okozott a társadalombiztosítási illeték terhének áthárítása a munkáltatóról az alkalmazottra, 2018. március 31-éig visszakapják pénzüket.

Ugyancsak ez a jogszabály 2020 végéig meghosszabbítja a Colectiv Klubban 2015-ben kiütött tűzvész még kezelésre szoruló 23 áldozatának külföldi magán- és állami kórházakban való ellátását.

A sürgősségi rendelet ugyanakkor létrehoz egy vidéki és egy védelmi távgyógyászati rendszert. „A távgyógyászati rendszer megteremti a körülményeket arra, hogy a vidéki családorvosok kapcsolatot tudjanak tartani a megyei kórházakban és az egészségügyi intézményekben dolgozó kollégáikkal”, tette hozzá Nelu Barbu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS