2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Reagált Kövesi Toader csütörtök esti vádjaira

2018. február 23. 10:59, utolsó frissítés: 11:04

Követni fogom a jogi eljárás szabályait és pontról pontra válaszolni fogok az igazságügyi miniszter vádpontjaira, fogalmazta meg álláspontját Laura Codruţa Kövesi az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által kiadott sajtónyilatkozatban.


Tudorel Toader tegnap esti jelentésében többek között azt rótta fel Kövesinek, hogy „túlzottan autoriter módon” járt el, amikor személyesen vigyázta fel a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott vizsgálatot.

A miniszter az alkotmánybíróság döntését idézve rámutatott: a DNA túllépte hatáskörét ezzel a vizsgálattal, és alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között, a nyomozással ugyanakkor nyomást gyakorolt a kormány tagjaira, elbátortalanította, megfélemlítette a kabinet tagjait, a kormány tevékenységének „megbénítását” kockáztatva.

Az igazságügyi miniszter szerint továbbá azzal, hogy nem jelent meg a 2009-es elnökválasztás lebonyolítását vizsgáló parlamenti bizottság előtt, Kövesi megkérdőjelezte a parlament autoritását, elutasította a "lojális együttműködést" a törvényhozókkal, ugyanakkor akadályozta a vizsgálóbizottság munkáját. 

Toader jelentésében arra is kitért, hogy a korrupcióellenes főügyész nem kezdeményezte azoknak az ügyészeknek a kivizsgálását, akikkel kapcsolatban felmerült a vád, hogy visszaéléseket követnek el.

A miniszter Mircea Negulescu ügyészt hozta fel példaként. „Őt például megdicsérték, akárcsak azt az egységet, amelynek tagja, ahelyett, hogy kivizsgálnák, igaz-e, amiket állítanak róla vagy sem”, mondta.

A miniszter ugyanakkor azt állította, hogy a DNA több esetben meghamisította a lehallgatott telefonbeszélgetések átiratát. „A felvétel egyvalamit tartalmaz, az átirat pedig mást. Számos olyan bírósági határozatot tudok felmutatni, amelyekben a bírói testület megállapítja: az, ami elhangzik, nem egyezik meg azzal, amit leírtak, ezért visszautalták a dossziét a nyomozati szakaszba. Lehet, hogy önök ezt nem tartják súlyosnak, de szerintem ez nagyon súlyos” - tette hozzá.

Azt is felrótta Toader Kövesinek, hogy bizonyos ügyekben - például az úgynevezett Microsoft-ügyben - túlságosan elnyújtották a nyomozást, így a vádak büntethetősége elévült. A tárcavezető szerint ez is „teljesen megengedhetetlen”. (digi24.ro/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS