2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy szociológus úgy véli, hamarosan összeomlik a román nyugdíjrendszer a fiatalok kivándorlása miatt

2018. február 23. 11:56, utolsó frissítés: 11:56

Az Adevărul közzétett egy cikket, amelyben ismerteti, hogy az ország mely régióiból vándorolnak ki a legtöbben külföldre.

A cikk továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy ennek a kivándorlásnak milyen gazdasági, szociális következményei vannak, illetve lesznek a közeljövőben.2017-ben mondhatnánk azt is, hogy szinte kiürült Moldva, Erdély és Dobrudzsa, ugyanis ezek azok a régiók ahonnan a romániai fiatalság (25 és 39 év közöttiek) a legnagyobb arányban vándoroltak ki. Ennek legfőbb oka a szegénység, állítja az Adevărul.

A Monitorul Social adatai szerint, jelenleg két és fél millió román állampolgár él külföldön, legtöbbjük pedig 25 és 39 év közötti.

„ Amíg más országok lakosai a fegyveres konfliktusok miatt kénytelenek elhagyni hazájukat, addig a romániaiakat a szegénység kényszeríti a kivándorlásra. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a gazdasági tényezőkőn túl létezik egy társadalmi nyomás is, amely arra készteti bizonyos földrajzi régiók lakosságát, hogy emigráljanak”, állítja Mihai Copăceanu pszichológus, aki hozzátette, hogy a romániaiak többsége az ország Észak-keleti részéből emigrált külföldre, és jelenleg ez Románia legszegényebb régiója.

Az adatokat tekintve azt lehet látni, hogy a moldvaiak 17,7 % százaléka döntött úgy, hogy elhagyja az országot, a dobrudzsaiak 14,4 % hozta meg ugyanezt a döntést, Erdélyből pedig a lakosság 11,4 % emigrált külföldre. A fővárosban élők 8,9 % döntött a kivánodrlás mellett.

„Annak ellenére, hogy Olaszország és Spanyolország, ahol a legnagyobb számban dolgoznak és élnek romániaiak Nyugat-Európában, az utóbbi időben eléggé komoly gazdasági hanyatlást produkáltak, a romániaiak mégsem mutattak eddig hajlandóságot a hazatelepülésre.Ez annak tudható be, hogy a kitelepült romániaiak többsége már integrálódott a külföldi társadalmakba. Sokan úgy kapcsolatokat hoztak léte, külföldiekkel házasodtak össze, tehát nagyon úgy tűnik, hogy a hosszú távú kint élés mellett tették le a voksukat.”, mondta el a pszichológus.

Mircea Kivu
szociológus szerint a legnagyobb probléma az, hogy a kivándorlók többsége fiatal, ugyanis ötből egy, 25 és 39 év között romániai fiatal jelenleg külföldön él. Ez drasztikus hatással van a hazai munkaerőpiacra és a születési rátára egyaránt.

Miért hangsúlyosabb a kivándorlás a fiatalok körében?

Az ország politikai instabilitása is nagyban hozzájárul a fiatalok kivándorlásához, állítja Mircea Kivu szociológus.

„ Sok olyan fiatal van, aki már legalább tíz éve törekszik itthon az anyagi stabilitás megteremtésére. Ezek a fiatalok megpróbáltak itthon karriert építeni, sokan közülük házasok és családosok, tehát az ő kivándorlásuk nem egyszerűen egy munkás kivándorlását, hanem családok kivándorlását jelenti.Olyan fiatalokról beszélünk akik szkeptikusan tekintenek az ország jövőére, ugyanis érzik azt a politikai és gazdasági instabilitást ami Romániában uralkodik”, tette hozzá a szociológus.

A kutatások az mutatják, hogy a legtöbb kivándorló a városi környezetből kerül ki. A városon élő romániaiak 15,9% százaléka döntött a kivándorlás mellett, míg a falusiak 6,1% hozott hasonló döntést.

„Ennek fényében el kell mondanunk, hogy a városi környezet minden szempontból nézve instabilabb a falusinál. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű. Romániában a városi élet sokkal drágább, mint a falusi.

Az egyetemen megszerzett diploma nem garantál biztos munkahelyet, a városi környezetben megszerzett munkahely pedig nem garantál elégséges jövedelmet a tisztességes megélhetéshez”, vonja le a következtetést Mihai Copăceanu.

Mircea Kivu szociológus szerint az elnéptelenedés negatív következményei már érzékelhetőek. A szociológus biztos benne, hogy a nyugdíjrendszer néhány éven belül összeomlik amennyiben nem sikerül stabilizálni a születési rátát. A szakember azt is elmondta, hogy a kivándorlás jelensége sokkal súlyosabb, mint ahogyan azt a Monitorul Social adatai mutatják, hiszen nagyon sokan be sem jelentették azt, hogy elhagyták az országot. (Adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS