2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közvitára bocsátották a székelyföldi autonómiatervezetet a parlamentben

2018. február 23. 12:41, utolsó frissítés: 12:47

Közvitára bocsátották a parlamentben a Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő által tavaly decemberben benyújtott autonómiatervezetet. A tervezetet a parlament honlapján lehet véleményezni. Az autonómiatervezethez egyébként március 6-áig lehet hozzászólni, és módosításokat javasolni, írja a Székelyhon.


Kulcsár-Terza József elmondta, hogy február 26-ig a kormánynak és a parlament törvényhozói tanácsának véleményeznie kell a statútumot, amelyet ezután a képviselőház szakbizottságának kell megvitatnia.

A háromszéki képviselő állításai szerint a parlament tavaszi ülésszaka folyamán tűzik majd a tervezetet a képviselőház napirendjére, amelyet mindkét háznak el kell fogadni.

„Ha 45 nap után a tervezet nem kerül megvitatásra,akkor a törvény értelmében az hallgatólagosan elfogadásra kerül”, nyilatkozta Kulcsár-Terza József, aki reméli, hogy emiatt az ügyet nem tudják majd eltussolni és mind a bizottságban mind pedig a plénumban „normális hangvételű” vita bontakozik majd ki az autonómiastatútumról.

Az MPP politikusa, aki az RMDSZ listáján jutott be a parlamentbe a Székely Nemzeti Tanács által összeállított autonómiatervezetet iktatta a parlamentben egyéni javaslatként, nem pedig a polgári párt és a szövetség közös autonómiatervezetét.

Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki képviselője és Fejér László Ödön szenátor is azt nyilatkozta, hogy aláírták volna a kezdeményezést, de Kulcsár-Terza nem kereste meg őket ez ügyben formálisan.

Az RMDSZ és az MPP politikusai egyébként az alkotmányossági akadályok miatt nem sok esélyt látnak arra, hogy a tervezetről érdemi vitát lehet majd folytatni.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője korábban azt nyilatkozta, hogy ha a helyzet úgy hozza, hogy megszavazzák a tervezetet, akkor az RMDSZ is részt vesz majd a vitában, és elmondják az érvrendszerüket a közösségi jogok érvényesítéséről, az autonóm intézményrendszer fontosságáról.

Az Székely Nemzeti Tanács statútuma egyébként már kétszer is megjárta a parlamentet, mindkét esetben vita nélkül került elutasításra. (Székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS